Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Združenje Europa Donna Slovenija v Državnem zboru Republike Slovenije

Združenje Europa Donna Slovenija v Državnem zboru Republike Slovenije

Ker bolezen ne izbira in lahko pride kadarkoli, želimo, da naša sporočila slišijo tudi v Državnem zboru Republike Slovenije.

 

Današnji obisk je bil priložnost, da opozorimo na pomembnost osveščanja in podpore obolelim ter da okrepimo sodelovanje z odločevalci. Verjamemo, da lahko le skupaj soustvarjamo okolje, kjer bodo oboleli prejeli pravočasno in kakovostno oskrbo, hkrati pa bomo utrjevali pravice in dostopnost do nujno potrebnih zdravstvenih storitev.

Zbrane je nagovorila predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič, ki je v svojem nagovoru poudarila pomen preventive in pozvala k rednem mesečnem samopregledovanju dojk in odzivanju na vabila državnega presejalnega programa Dora. Članica Odbora za zdravstvo in predsednica Pododbora za spremljanje rakavih obolenj Iva Dimic je v svojem nagovoru izpostavila pomen zakona o pravici do pozabe, ki je v zakonodajnem postopku, in spremembe, ki jih prinaša za obolele po zaključenem zdravljenju. Predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić je predstavila programe in aktivnosti združenja ter med drugim poudarila, da rak dojke največkrat prizadene delovno aktivne ženske, zato je pomemben vidik okrevanja tudi vračanje na delo po dolgotrajni bolniški.

Predstavnice Združenja Europa Donna Slovenija so poslancem Državnega zbora pripele rožnate pentlje, simbol osveščanja o raku dojk, in jim predstavile letošnjo kampanjo “Pretipaj še svoje”, s katero želijo poudariti pomen preventive in zgodnjega odkrivanja raka dojk, saj je rak dojk, če je odkrit dovolj zgodaj, dobro ozdravljiv.