Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Združenje Europa Donna Slovenija z donacijo Onkološkemu inštitutu Ljubljana za napravo DXA

Združenje Europa Donna Slovenija z donacijo Onkološkemu inštitutu Ljubljana za napravo DXA

Združenje Europa Donna Slovenija je skupaj s predstavniki podpornikov s simbolično predajo čeka za 20.000 evrov generalni direktorici Onkološkega inštituta Ljubljana Zlati Štiblar Kisić zaključila akcijo zbiranja sredstev za nakup naprave DXA.


S humanitarnimi dogodki v okviru rožnatega oktobra 2017 smo s partnerji zbirali sredstva za Onkološki inštitut v Ljubljani in sredstva namenili za pomoč ob nakupu naprave DXA, s katero merijo sestavo telesnih tkiv pri ženskah, ki so na hormonskem zdravljenju po raku dojk ali rakih rodil.

V Europi Donni, slovenskemu združenju za boj proti raku dojk, v rožnatem oktobru že tradicionalno pripravljamo številne aktivnosti, s katerimi želimo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. Leta 2017 smo skupaj s partnerji v okviru humanitarnih dogodkov zbirali sredstva za Onkološki inštitut v Ljubljani za pomoč ob nakupu naprave za merjenje sestave telesnih tkiv – DXA. V sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije in reprezentančno tekmo Slovenija : Škotska, humanitarnim koncertom skupine ”The Frajle” ob 20 letnici Europe Donne v Sloveniji in akciji rožnati šampinjoni podjetja Hofer Slovenija so zbrali 20.000 evrov. Skupaj smo zbrali četrtino sredstev za nakup naprave DXA, ki bo namenjena vsem onkološkim bolnikom. S to napravo lahko izjemno natančno merijo sestavo telesnih tkiv pri ženskah, ki so na hormonskem zdravljenju po raku dojk ali rakih rodil, in za katere se ve, da vplivajo na strukturo nekaterih tkiv, tudi na kostnino, kar lahko pomembno vpliva na kakovost življenja bolnic.

Predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić je skupaj s predstavniki podpornikov, generalnim sekretarjem NZS Martinom Koželjem, menedžerko v oddelku odgovornega vodenja podjetja in zagotavljanja kakovosti izdelkov pri podjetju HOFER Majo Weinberger, direktorico Hiše Idej Andrejo Ilijaš, s simbolično predajo čeka za 20.000 evrov generalni direktorici Onkološkega inštituta Ljubljana Zlati Štiblar Kisić, zaključila akcijo zbiranja sredstev za nakup naprave DXA. Predsednica Združenja Europa Donna Slovenija dr. Tanja Španič je bila ob predaji donacije zadovoljna: »Izjemno nas veseli, da je prišla to pobuda do uresničitve in da smo ob podpori partnerjev Nogometne zveze Slovenije, Hofer SLovenije in Hiše Idej znatno pripomogli k nakupi naprave DXA. Tudi v prihodnje bomo z veseljem spremljali napredek in uporabnost naprave za izboljšanje kakovosti življenja onkoloških bolnikov.«

Naprave DXA bo na oddelku za klinično prehrano Onkološkega inštituta strokovnjakom pomagala pri obravnavi onkoloških bolnikov. Bolnice z rakom dojk in raki rodil zaradi hormonskega zdravljenja ter drugih dejavnikov izgubljajo funkcionalno maso, izguba pa lahko vpliva na uspešen potek zdravljenja in kvalitetno življenja bolnic z rakom. Nataša Puzić Ravnjak, dr. med., specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine je predstavila novo pridobitev na oddelku: “Na Onkološkem inštitutu Ljubljana smo v pričetku leta 2020 pridobili novo diagnostično napravo DXA (Dual-energy X-ray Absorptiometry; dvoenergetska rentgenska absorpciometrija), ki je ena izmed najbolj razširjenih tehnik za natančno analizo sestave telesa, saj omogoča kvantificiranje maščobnega, pustega in kostnega tkiva. Metoda temelji na dveh nizkoenergijskih rentgenskih žarkih in merjenju prepuščanja žarkov preko različnih tkiv v telesu. Prednosti DXA-e so hiter čas skeniranja in enostavnost uporabe. Sevanje je za preiskovanca minimalno, kar omogoča da se meritev lahko ponavlja skozi čas. Meritev sestave telesa je del standardne prehranske obravnave in omogoča, da posamezniku postavimo prehransko in presnovno diagnozo, torej diagnozi, ki sta danes prepoznani kot ključna napovedna dejavnika učinka zdravljenja bolnika z rakom in možnosti sopojavov zdravljenja.”