Povečaj pisavo
> O nas > Evropska zveza Europa Donna

Evropska zveza Europa Donna je bila ustanovljena leta 1994, z namenom zastopanja interesov evropskih žensk v boju proti raku dojk. Europa Donna, Evropska zveza za področje raka dojk (The European Breast Cancer Coalition) je neodvisna in neprofitna organizacija, ki združuje članice širom po Evropi.

Evropska zveza opozarja ženske na tveganja za nastanek raka dojk ter jih združuje v prizadevanjih za boljše izobraževanje o raku dojk. Zavzema se za uvedbo organiziranega presejalnega programa, za primerno zdravljenje in za podporo bolnicam z rakom dojk. Prav tako poskuša doseči, da bi bilo več denarja usmerjenega v raziskave raka dojk. Europa Donna zastopa interese evropskih žensk v boju proti raku dojk pri lokalnih in državnih oblasteh, kakor tudi pri institucijah Evropske unije.

Evropska zveza Europa Donna je bila ustanovljena leta 1994. Danes šteje 47 članic nacionalnih združenj, ki so upravno in organizacijsko samostojne, sledijo pa ciljem in nalogam evropske zveze.

Europa Donna je vseevropsko združenje skupin žensk, ki omogoča izmenjavo in širjenje preverjenih informacij in strokovnih smernic o raku dojk v različne kulture, ki jih zastopa. Članstvo v evropskem združenju je odprto za evropske države, kot jih je opredelila Svetovna zdravstvena organizacija ter tudi za vse države, ki so potencialne kandidatke za sprejem v Evropsko unijo.

Upravni odbor Evropske zveze Europa Donna je izvoljen z glasovanjem nacionalnih delegatov na generalni skupščini in ga sestavlja največ devet članic/članov, od katerih morajo biti vsaj trije z izkušnjo raka dojk. Predsednica Združenja Europa Donna Slovenija dr. Tanja Španić je bila od januarja 2018 članica izvršnega odbora evropske zveze, leta 2019 podpredsednica, leta 2020 pa je postala predsednica Evropske zveze Europa Donna.