Povečaj pisavo
> O nas > Zgodovina

Europa Donna je ena izmed pomembnih neodvisnih neprofitnih organizacij v širšem evropskem prostoru.

Evropska zveza Europa Donna je bila ustanovljena leta 1994 na pobudo prof. Umberta Veronesija, ki je velik del svojega življenja posvetil izboljševanju kirurgije raka dojk. Bil je pionir tega področja ter ustanovitelj Evropskega inštituta za onkologijo, Evropske šole za onkologijo, Evropskega društva kirurške onkologije in EUSOME – strokovne organizacije za obravnavo bolezni dojk. Poleg tega pa je bil nekaj časa tudi italijanski minister za zdravje. Pobudo dr. Veronesija sta podprla dr. Alberto Costa in bolnica Gloria Freilich, ki je potem postala tudi prva predsednica zveze.

Slovenija se je že leta 1992 pridružila prvi pobudi za ustanovitev gibanja Europa Donna in je bila med 20 ustanovnimi članicami na ustanovni skupščini Europe Donne leta 1994 v Milanu.

Europa Donna si je že ob začetku svojega dela zastavila 10 ciljev z namenom, da bi vse ženske v Evropi imele enake možnosti za zgodnje odkrivanje, zdravljenje in rehabilitacijo raka dojk, najpogostejšega raka pri ženskah. Europa Donna se zavzema tudi za vzpostavitev drugih presejalnih programov in osvešča o pomembnosti zdravega načina življenja. Danes Europa Donna povezuje že 47 nacionalnih forumov in tesno sodeluje s strokovnjaki s področja bolezni dojk in odgovarjajočimi institucijami v Evropski uniji.

Pobudnica slovenske Europe Donne je prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med., ki je že v zgodnjih osemdesetih letih začela za ženske, obolele za rakom dojk, uvajati program prostovoljstva »Reach to Recovery« – Pot k okrevanju, iz katerega so se v 21 krajih po Sloveniji izoblikovale skupine za samopomoč.

Nacionalni forum Europa Donna je sprva deloval v okviru Društva onkoloških bolnikov Slovenije. Leta 1997 se je v skladu s statutom Evropske zveze Europa Donna in domačo zakonodajo preoblikoval ter organiziral v samostojno Slovensko združenje za boj proti raku dojk – Europa Donna.

V tem času je slovenska Europa Donna s trdim delom in številnimi aktivnostmi postala prepoznavna in cenjena nevladna in neprofitna organizacija. Med številnimi dosežki je Europa Donna še posebej ponosna na skoraj 3.500 članov in članic, ki so se jim pridružili v osveščanju in podpori pri raku dojk in rakih rodil.