Povečaj pisavo
> O raku > Rak dojk > Multidisciplinarna obravnava raka dojk

Videi o multidisciplinarni obravnavi raka dojk.

Za lažje razumevanje in soočanje z diagnozo rak dojk smo pripravili serijo videoposnetkov o multidisciplinarni obravnavi raka dojk. V pogovoru s strokovnjaki smo osvetlili posamezna področja od diagnostike, sistemskega zdravljenja, onkološke kirurgije, radioterapije, plastične in rekonstruktivne kirurgije, genetske ambulante, psihoonkolgije, rehabilitacije ter prehrane in gibanja.

Zadnja leta je moč zaznati izjemen napredek na vseh področjih obravnave raka dojk, od diagnostike, kirurgije, obsevanja in zdravljenja z zdravili. Ženskam, ki danes zbolijo za rakom dojk je na voljo velik nabor zdravil in načinov zdravljenja, ki omogočajo vsaki bolnici in lastnostim tumorja prilagojeno zdravljenje. Rak dojk je v teh letih postal dobro obvladljiva bolezen, bolnicam pa je na voljo sodobno multidisciplinarno zdravljenje, ki bolnicam zagotavlja boljše možnosti izhoda bolezni in boljše preživetje

Za lažje razumevanje in soočanje z diagnozo rak dojk smo pripravili serijo videoposnetkov o multidisciplinarni obravnavi raka dojk. V pogovoru s strokovnjaki smo osvetlili posamezna področja od diagnostike, sistemskega zdravljenja, onkološke kirurgije, radioterapije, plastične in rekonstruktivne kirurgije, genetske ambulante, psihoonkolgije, rehabilitacije ter prehrane in gibanja. Z dr. Vesno Homar, mag. Kristijano Hertl, doc. dr. Simono Borštnar, doc. dr. Andražem Perhavcem, doc. dr. Tanjo Marinko, Klemnom Rogljem, mag. Andrejo Cirilo Škufca Smrdel, prof. dr. Nikolo Bešićem, Evo Peklaj, izr. prof. dr. Vedranom Hadžićem in dr. Tanjo Španić se je pogovarjala Petra Prešeren.

Videoposnetki so nastali s podporo podjetja Atlantic Grupa s Cedevito in farmacevtskih družb Novartis in Roche. Vabljeni k ogledu! Za ogled videa kliknite na fotografijo, in posnetek se vam bo odprl na Youtube-u.

dr. Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija o tem, da se lahko ob soočanju z diagnozo, med in po zdravljenju z vašimi vprašanji obrnete na Združenje Europa Donna Slovenija.

Eva Peklaj, uni. dipl. ing. živ. teh., klinična dietetičarka o pomenu prehrane med in po zdravljenju raka.

Prof. dr. Nikola Bešić, dr. med., kirurg onkolog o onkološki rehabilitaciji in težavah, ki so praviloma prehodne narave.

Telesna dejavnost med in po zdravljenju – o motivaciji za gibanje

Izr. prof. dr. Vedran Hadžić, dr. med., specialist medicine dela, prometa in športa o motivaciji in pomenu gibanja za zdravje.

Psihosocialna podpora ob soočanju z rakom dojk – mag. Andreja Cirila Škufca Smrdel

Z mag. Andrejo Cirilo Škufca Smrdel, klinično psihologinjo smo se pogovarjali o soočanju z diagnozo rak dojk in pomenu psihosocialne podpore.

Obsevanje raka dojk – doc. dr. Tanja Marinko

Z doc. dr. Tanja Marinko, dr. med., specialistko onkologije z radioterapijo smo se pogovarjali o radioterapiji in zdravljenju raka dojk z obsevanjem.

 

Kirurško zdravljenje raka dojk – doc. dr. Andraž Perhavec

Z doc. dr. Andražem Perhavcem, dr. med., specialistom kirurgom smo se pogovarjali o kirurškem zdravljenju raka dojk, katerega cilj je odstraniti rakavo tkivo.

Sistemsko zdravljenje raka dojk – dr. Simona Borštnar

Z dr. Simono Borštnar, dr. med., specialistko interne medicine in interne onkologije smo se pogovarjali o sistemskem zdravljenju raka dojk, ki deluje na celo telo in obsega hormonsko, citostatsko in biološko zdravljenje.

Državni presejalni program DORA – mag. Kristijana Hertl

Z mag. Kristijano Hertl, dr. med., specialistko radiologije smo se pogovarjali o državnem presejalnem programu Dora, pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk in odzivanja na vabila na presejanje.

Preventiva, ko zatipam spremembo – dr. Vesna Homar

Z dr. Vesno Homar, dr.med., specialistko urgentne medicine in specialistko družinske medicine smo se pogovarjali o pomenu preventive in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Rekonstrukcija dojk – Klemen Rogelj

S Klemnom Rogljem, dr. med., specialistom plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije smo se pogovarjali o rekonstrukciji po odstranitvi dojke.