Povečaj pisavo
> Predstavitev Upravnega odbora

Spoznajte vse članice in člane Upravnega odbora Združenja Europa Donna Slovenija, njihove življenjske poti in izkušnje, ter kaj jih je pripeljalo k nam.

Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija

Sem Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija in od 2020 predsednica Evropske zveze za raka dojk – Europa Donna. Pri 26. letih sem zbolela za rakom dojk. Pridružila sem se Združenju postala aktivna predstavnica bolnic z rakom dojk na državnem in mednarodnem nivoju. Trenutno sem predsedujoča delovni skupini za zagovornike bolnikov ESMO (Evropsko združenje za internistično onkologijo), članica Oxfordske skupine za analizo študij zgodnjega raka dojk – EBCTCG, članica usmerjevalnega odbora za OlympiA in POSITIVE trial, članica Lancet Oncology odbora za raka dojk, v Sloveniji članica Etične komisije na OI, članica Zdravstvenega sveta na Ministrstvu za zdravje in usmerjevalnega odbora Državnega programa za obvladovanje raka. Po poklicu sem veterinarka, doktorirala sem iz molekularne in vedenjske nevroznanosti.

Rina Klinar, podpredsednica

Osveščanje o raku dojk in preventivno delovanje sta v ospredju mojega sodelovanja. Trudila sem se, da je na Jesenicah začela z delom mobilna enota programa DORA. Poznam izkušnje prijateljic z boleznijo, lastna pa je, kako pomembno je vedeti in biti pod zdravniškim nadzorom. Vse  to  me spodbuja, da po dolgoletnem delu v medijih in na lokalnem nivoju z delom nadaljujem.

Gregor Cuzak, zakladničar

Sem Gregor Cuzak (MSc, MBA), soustvarjalec in soorganizator HealthDay.si, slovenskega ekosistema za inovacije v zdravstvu. Sodeloval sem z vsemi relevantnimi slovenskimi interesnimi skupinami na področju zdravja, pa tudi z mednarodnimi organizacijami, kot sta Health 2.0 in ECHAlliance. Leta 2018 sem postal mednarodni koordinator za ekosisteme za združenje European Connected Health Alliance, največjo neodvisno evropsko mrežo deležnikov digitalnega zdravja. Na tem položaju sem v stiku s 70 ekosistemi zdravstvenega in socialnega varstva po vsej EU in svetu.

Klara Kresevič Bajec, članica

Sem Klara Kresevič Bajec, zaposlena na gimnaziji Postojna in Ilirska Bistrica, kjer poučujem kemijo. Z mladimi se srečujem že 35 let in me to tudi osrečuje in daje občutek, da si vedno mlad. Tudi sama sem se srečala z diagnozo rak dojke. Po zdravljenju sem postala članica ED in se aktivno vključila kot prostovoljka v program osveščanja. Kasneje sem z veseljem sprejela povabilo naše predsednice Tanje, moje nekdanje dijakinje in postala članica upravnega odbora ED. Še posebej čutim zadovoljstvo po vsakem predavanju, ki ga organiziramo v sodelovanju z ED na naši šoli. Predavanje organiziramo tako za dekleta kot fante in jih s tem ozavestimo o pomembnosti samopregledovanja. Kot mama dveh deklet se mi zdi to še kako pomembno. Po bolezni je postal moj življenjski moto: “Vsak dan je dar, zato ga zaužij, kot najbolje zmoreš”.

 Alma Pašanović, članica

Sem Alma Pašanović, magistrica znanosti, univerzitetna diplomirana pravnica. Celotno svoje delovno obdobje sem se ukvarjala s pravom, zaposlena sem bila v srednje velikem podjetju, sprva kot vodja pravne službe, nato kot direktorica področja upravljanja nepremičnin. Pri 49. letih sem zbolela za rakom dojke in sem sedaj zaradi posledic zdravljenja bolezni invalidsko upokojena. Nove življenjske okoliščine so me privedle do tega, da sem se po upokojitvi odločila za magistrski študij psihosocialnega svetovanja, ki ga sedaj zaključujem. Želim si, da bi , skupaj z vsemi, ki delujejo v Združenju Europa Donna Slovenija, svoja znanja, veščine in energijo uporabila v dobro bolnic, ki so jih je doletela podobna bolezen kot mene.

Radka Tomšič Demšar, članica

Sem mag. Radka Tomšič Demšar, spec. radioterapije in onkologije, sedaj upokojena. Z onkološkimi bolnicami sem se srečala že v študentskih letih in že takrat spoznala njihove številne stiske. Ta spoznanja so mi koristila tudi pri delu na Onkološke inštitutu, kjer pa sem pridobila tudi mnoge druge izkušnje. K združenju me je nekaj let pred upokojitvijo povabila dolgoletna kolegica in takratna predsednica prim. Mojca Senčar. Z veseljem sem se pridružila Združenju, kjer se predvsem oglašam na svetovalni telefon in sodelujem pri predavanjih o preventivi raka.

Mojca Tržan, članica

Moje ime je Mojca Tržan. Po izobrazbi sem diplomirana ekonomistka, zaposlena v NLB d.d.. V letu 2012 sem se srečala z diagnozo rak dojke in na začetku bila v šoku. Stopila sem v kontakt z Združenjem Europa Donna Slovenija. Prvo tolažbo sem prejela s strani takratne predsednice, dr. Mojce Senčar, za kar sem ji neizmerno hvaležna. Imela sem srečo in navezala stike še z nekaterimi članicami, kar štejem kot del uspešne terapije. Meni je Združenje Europa Donna Slovenije pomagalo, zato sem se odločila biti prostovoljka in se vključevati v programe osveščanja in delovanja. Želim pomagati, osveščati in delovati v dobro vseh bolnic in članic Europe Donne.