Povečaj pisavo
> Rožnati oktober 2018

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in okoli deset moških, več kot 400 žensk in nekaj moških pa umre. To pomeni, da vsak dan nekje v Sloveniji več kot tri ženske izvedo za diagnozo, vsaj ena pa umre, to pa niso samo številke, to so žene, mame, hčere, prijateljice in sodelavke. Vedeti moramo, da je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito zdravljenje. V Združenju Europa Donna Slovenija že vrsto let oktobra pripravljamo številne aktivnosti, s katerimi želimo obeležiti rožnati oktober, osveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni.

Program Roza

V Združenje Europa Donna Slovenija se zavedamo, da diagnoza rak vpliva na vse ravni življenja bolnice in prizadene tudi njene bližnje, zato si že vrsto let prizadevamo, da bi bolnicam lahko zagotovili tudi ustrezno psihosocialno podporo. Le tako se bo bolnica lahko ustrezno soočila z boleznijo, sodelovala v procesu zdravljenja, lažje premagovala stranske učinke in se po zdravljenju hitreje vrnila v svoje socialno in delovno okolje. V ta namen smo s partnerji, Slovenskim društvom Hospic, Fakulteto za psihoterapevtsko znanost SFU Ljubljana in Društvom za razvijanje čuječnost zasnovali program ROZA, ki ga v obdobju 2017-2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. V okviru programa so bolnicam in njihovim svojcem na voljo različne oblike psihosocialne podpore. V želji, da bi program zaživel tudi po izteku sofinanciranja, pa bmo skupaj s partnerji in podporniki zbirali sredstva za nadgradnjo programa.

Poslikaj za upanje

V sodelovanju s podporniki smo 2. oktobra 2018 v centru Ljubljane z rožnatimi motivi poslikali zvonce za kolo, s katerimi želimo opozoriti na pomen gibanja in skrbi za svoje zdravje. K sodelovanju smo povabili slovenske oblikovalce in mimoidoče, akciji pa so se pridružili tudi Mladi zmaji. Rožnati zvonci so bili na voljo za donacijo 5 evrov.

15. oktober, Dan zdravih dojk

Združenje Europa Donna Slovenija se je tudi letos, že enajsto leto zapored, pridružila aktivnostim ob 15. oktobru – dnevu zdravih dojk, ki jih spodbuja in usmerja Evropska zveza Europa Donna. Evropska zveza vsako leto opozarja na pomen zdravega načina življenja kot nepogrešljivega dela ohranjanja zdravja. Ob dnevu zdravih dojk, se ponovno spomnimo, da smo za svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami in da lahko z redno telesno aktivnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano in vzdrževanjem telesne teže veliko naredimo za svoje zdravje.

Europa Donna v Državnem zboru Republike Slovenije

Članice Združenja Europa Donna Slovenija smo v družbi podpornikov že četrto leto zapored obiskale Državni zbor Republike Slovenije. Z akcijo želimo opozoriti poslance, da je rak bolezen, ki prizadene vso Slovenijo, in odpreti dialog o pomenu skrbi za svoje zdravje dokler je čas (preventiva in zgodnje odkrivanja) in potrebe po podpori politike pri skrbi za dostopen in učinkovit zdravstveni sistem, ko pride do bolezni.

Teki in hoja za upanje 2018

V okviru rožnatega oktobra so potekali športno-humanitarni dogodki Tek in hoja za upanje.

  • 1. oktobra 2018: 7. tek in hoja za upanje Zagorje; Europark v Zagorju ob Savi.
  • 4. oktober 2018: Tek in hoja za upanje v Novem mestu
  • 6. oktober 2018: 6. goriški tek in hoja za upanje 2018 v Novi Gorici
  • 13. oktober 2018: 5. Tek in hoja za upanje v Slovenski Bistrici
  • 15. oktober 2018: Tek in hoja za upanje Jesenice
  • 20. oktober 2018: Tek in hoja za upanje – Pohod v okolici Postojne

Izobraževalne videovsebine Europa Donna

V Združenju Europa Donna Slovenija so pripravili kratke izobraževalne videovsebine, s katerimi promoviramo zdrav življenjski slog, pomen samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk in osveščali širšo slovensko javnost. Z njimi nagovarjamo predvsem mlajše generacije (srednješolska mladina, študenti in mladi odrasli), ki smo jih s preteklimi aktivnostmi osveščanja o raku dojk težje dosegli. Izdelavo videovsebin je podprla Zavarovalnica Triglav.

Rožnati oktober v slovenskih občinah

V Združenju Europa Donna Slovenija smo pozvali slovenske občine, da nas podprejo v prizadevanjih in postanejo naš partner v osveščanju o pomenu preventive in zgodnjega odkrivanja raka. Za vizualizacijo sodelovanja slovenskih občin v akciji osveščanja pa smo v komunikacijske aktivnosti vključili fotografije prepoznavnih znamenitosti posameznih občin z rožnatim detajlom.

Rožnate pletenine

Že četrto leto zapored smo v različnih krajih po Sloveniji v rožnate pletenine oblekli drevesa in mimoidoče opozorili, da rak lahko prizadene vsakogar od nas. V akcijo pletenja in kvačkanja pletenin so se vključile ženske iz vse Slovenije.

Rožnati Ljubljanski grad

Ljubljanski grad je bil 1. in 15. oktobra v podporo rožnatem oktobru, mesecu osveščanja o raku dojk osvetljen z roza barvo.

Europa Donna avtobus Ljubljanskega potniškega prometa

V Ljubljani smo se v rožnatem oktobru na progah mestnega avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa vozili s posebnim Europa Donna avtobusom.

Roza oktober v Hoferju

Hofer Slovenija se že tretje leto zapored pridružuje aktivnostim rožnatega oktobra. Ves oktober so kupci v Hoferjevih poslovalnicah po Sloveniji z nakupom šampinjonov v roza embalaži prispevate 10 centov za aktivnosti združenja Europa Donna.

»PinkRibbon« mobilni telefon

Telekom Slovenije in Samsung že vrsto let v rožnatem oktobru podpirata Združenje Europa Donna Slovenija s posebno različico mobitela »Pink Ribbon«. Z akcijsko ponudbo sta združenju namenila 10 evrov od vsakega prodanega telefona Samsung Galaxy A8 Pink Ribbon.

Zala in rožnati oktober

Pivovarna Laško Union je z vodo Zala podprla tudi letošnje tradicionalne teke in hoje za upanje.

Roza gospodinjski aparati

Podjetje BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje so del kupnine od vsakega prodanega gospodinjskega aparat Bosch v roza barvi donirali Slovenskemu združenju Europa Donna.

Razstava Body Worlds Vital na Gospodarskem razstavišču

Gospodarsko razstavišče ponovno odpira vrata odmevni svetovni razstavi. Od 20. oktobra 2018 do 20. januarja 2019 smo si lahko ogledali razstavo Body Worlds Vital, ki prek plastiniranih originalnih teles in organov prikazuje, kakšne so razlike med zdravim, ogroženim in obolelim telesom oziroma organi. Razstavo je dopolnjeval spremljevalni program z brezplačnimi predavanji o pomenu zdravega življenjskega sloga, od zdrave prehrane do gibanja ter predstavitev raznih obolenj in bolezni sodobnega časa. Več o razstavi pa na www.bodyworldsvital.si

Breast test – Zaupaj svojim rokam

Za svoje zdravje smo v prvi vrsti odgovorni sami. Redno in pravilno mesečno samopregledovanje je ključno za odkrivanje zgodnjih sprememb dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Naj vas aplikacija za pametne telefone Breast Test spomni, kdaj je čas za mesečni pregled. Aplikacija s preprostimi navodili in slikovnim gradivom predstavlja postopek samopregledovanja dojk. Aplikacija je brezplačno na voljo v spletnih trgovinah mobilnih aplikacij (App Store, Google Play).

Rožnate pentlje po vsej Sloveniji

Europa Donna želi z rožnato pentljo, ki je simbol boja proti raku dojk, širiti osveščenost. Zato smo delili pentlje na dogodkih po Sloveniji. Rožnate pentlje so si v znak podpore nadeli tudi v številnih podjetjih in organizacijah.