Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Rožnati oktober 2021 – Bodi in ostani zdrava!

V Združenju Europa Donna Slovenija vsako leto obeležujemo rožnati oktober – mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Z različnimi dejavnostmi in dogodki osveščamo o raku dojk in opozarjamo na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni in odgovornosti do svojega zdravja.

Podobno kot v večini razvitih držav je rak dojk tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških.

V združenju zato že ves čas poudarjamo, da v času pandemije ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike, da se je treba odzvati vabilom presejalnih programov ter biti pozoren na morebitne zdravstvene težave.

Rožnati oktober – mednarodni mesec osveščanja o raku dojk

V Združenju Europa Donna Slovenija vsako leto obeležujemo rožnati oktober – mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Z različnimi dejavnostmi in dogodki osveščamo o raku dojk in opozarjamo na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni in na odgovornost do svojega zdravja.

Že drugo leto zapored bo rožnati oktober potekal v znamenju koronavirusa, zato bomo načrtovane aktivnosti sproti prilagajali epidemiološki situaciji in veljavnim ukrepom za preprečevanje širjenja virusa. Spremljajte našo spletno stran www.europadonna.si in Facebook strani Europa Donna Slovenija, kjer bodo objavljene vse najnovejše informacije o posameznih dogodkih.

Rak dojk – najpogostejši rak pri ženskah

Podobno kot v večini razvitih držav je rak dojk tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2018 je za rakom dojk zbolelo 1.527 oseb, od tega 1.516 žensk in 11 moških, umrlo pa 473 žensk in 5 moških.

Rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Za zmanjševanje umrljivosti izjemno pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Zdrav način življenja in zgodnje odkrivanje

Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije bi lahko z zdravim načinom življenja preprečili 30 – 50 odstotkov primerov vseh rakov. Z redno telesno dejavnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem telesne teže in pozitivno naravnanostjo lahko veliko prispevamo k svojemu zdravju.

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk, in na katerega vsake dve leti povabijo vse slovenske ženske med 50. in 69. letom. Redno mesečno samopregledovanje dojk prav takoi pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Za pomoč je na voljo brezplačna mobilna aplikacija Breast Test in prikaz na spletni strani breast-test.com.

Skrb za zdravje pomembna tudi v času epidemije

V združenju poudarjamo, da je skrb za zdravje izredno pomembna tudi v času epidemije. Po zdaj dostopnih podatkih je bilo v prvem valu diagnosticiranih manj onkoloških obolenj (skupno za vse lokacije), prav tako so bili na začetku ustavljeni preventivni presejalni programi DORA; ZORA; SVIT. Drugi in tretji val epidemije sta manj vplivala na število novo odkritih primer raka. Manjše število postavljenih diagnoz je zaskrbljujoče, ker to pomeni, da bodo raki odkriti v kasnejših stadijih, s slabšo prognozo in bolj zahtevnim zdravljenjem ter z več poznimi posledicami zdravljenja. Razloge lahko pripišemo različnim dejavnikom, v začetku je bil verjetno prisoten strah pred morebitno okužbo s covidom. Na našem svetovalnem telefonu je bilo v tem času veliko klicev žensk, ki so imele težavo (in jo še imajo) z dostopom do svojega osebnega zdravnika, oziroma izbranega ginekologa. V času dela in šolanja od doma se je spremenilo tudi naše življenje, morda je bilo tudi manj časa za skrb za svoje zdravje. V združenju zato že ves čas poudarjamo, da v času pandemije ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike, da se je treba odzvati vabilom presejalnih programov ter biti pozoren na morebitne zdravstvene težave. Če imamo nepojasnjene težave ali odkrijemo novonastale spremembe, je treba vztrajati in priti do zdravnika, ki nas bo napotil na nadaljnje preiskave, če bo presodil, da je to potrebno.

Bodi in ostani zdrava!

Letošnje aktivnosti bodo potekale pod sloganom “Bodi in ostani zdrava!”, saj želimo poudariti, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog. Zato smo povabili naše članice, bolnice in ozdravljenke, da tudi same postanejo del rožnatega oktobra, in se vključijo s svojimi sporočili in nasveti, kaj one naredijo, da ostanejo zdrave. Prosili smo jih, da nam pošljejo svojo fotografijo in kratko misel oziroma nasvet. Za poslane prispevke in lepe misli se jim najlepše zahvaljujemo.

Osveščanje o raku dojk po Sloveniji

Članice združenja in slovenske občine smo tudi letos povabili, da v svojem kraju ali občini obeležijo rožnati oktober. Dogodki s katerimi bomo opozorili na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka dojk bodo potekali v Ankaranu, na Bledu, v Bohinjski Bistrici, Brestanici, Brežicah, Cerknici, v Gorjah, Idriji, Izoli, na Jesenicah, v Kopru, Kranjski Gori, Krškem, Ljubljani, Novi Gorici, Piranu, Pivki, Postojni, Radovljici, Radečah, Radovljici, Sevnici in Žirovnici.

Vabimo vas, da poiščete dogodek, ki vam je blizu in se nam pridružite.

Številne občine bodo z osvetlitvijo svojih kulturnih znamenitosti z rožnato barvo opozorile na rožnati oktober, nekaj prostora pa bodo namenili tudi osveščanju o pomenu zdravega načina življenja ter zgodnjega odkrivanja raka dojk v občinskih glasilih in spletnih straneh.

Race for the Cure 2021

Race for the Cure je največji evropski športni dogodek za osveščanje o zdravju žensk, ki združuje ozdravljenke, družine in prijatelje pri hoji ali teku. Vabljeni, da se pridružite! Prispevki slovenskih udeleženk in udeležencev na dogodku so namenjeni Združenju Europa Donna Slovenija. Prijave in več informacij na www.raceforthecure.eu

Rožnati izdelki in sodelovanja

Oktobra z različnimi podjetji in organizacijami že tradicionalno pripravljamo številna sodelovanja in rožnate izdelke, z nakupom katerih lahko podprete delovanje združenja.

Roza oktober pri HOFERju

Pri HOFERju ob mednarodnem mesecu osveščanja o raku dojk že 6. leto zapored svoje kupce in zaposlene osveščajo o pomenu preventive in zdrave prehrane. V že dobro uveljavljeni oktobrski akciji od vsakega prodanega paketa šampinjonov v roza embalaži 10 centov namenjajo preventivnim programom Združenja Europa Donna Slovenija. Izjemno smo veseli, da bo tudi letošnji oktober v trgovinah HOFER obarvan roza, do sedaj so namreč za boj proti raku dojk namenili že več kot 35.000 evrov.

Rožnati oktober v Lidlu Slovenija – že 7. leto zapored

Lidl Slovenija letos v rožnatem mesecu že 7. leto zapored ozavešča svoje sodelavke in širšo javnost o pomenu skrbi zase, ustreznega pregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk. Ob letošnjem rožnatem oktobru tudi letos pripravljajo številne aktivnosti – na prodajnem mestu, med zaposlenimi in na družbenih omrežjih Lidla Slovenija. Več informacij pa sledi na www.boljsi-svet.si.

Izvirska voda Zala

Pivovarna Laško Union z blagovno znamko Zala že tradicionalno podpira uresničevanju projektov Združenja Europa Donna Slovenija, ki poudarjajo pomen zdravega načina življenja, gibanja in druženja. Tudi letos se blagovna znamka Zala priključuje in podpira aktivnosti osveščanja v okviru rožnatega oktobra.

 

Modri Fon Pink Ribbon mobilni telefon

Modri Fon oktobra pomaga ustvarjati boljšo prihodnost. Izberite Samsung Galaxy A03s ali Samsung Galaxy A52s 5G po modri ceni in prispevajte k skupni donaciji za osveščanje o raku dojk. Telekom Slovenije in Samsung se tudi letos s prodajo “rožnatih mobitelov” pridružujeta osveščanju o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Kozmetika Afrodita

Kozmetika Afrodita bo v oktobru, mesecu osveščanja o raku dojk, nekatere od svojih izdelkov obarvala v rožnato. V oktobru bodo od vsakega nakupa izbranih rožnatih izdelkov namenili 1 evro Združenju Europa Donna Slovenija za podporo programu ROZA, ki bolnicam in njihovim svojcem nudi psihosocialno podporo ob soočanju z diagnozo rak.

Avtobus Ljubljanskega potniškega prometa

V Ljubljani se bomo tudi letos v rožnatem oktobru na progah mestnega avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa vozili s posebnim rožnatim Europa Donna avtobusom. V podobi Bodi in ostani zdrava!, s fotografijami naših članic, ki so prispevale svoje nasvete, kako skrbijo za zdravje.

Moje-lece.si x Europa Donna

Moje-lece.si bodo v oktobru 10 % od nakupov v sodelovanju z @evinalepotilnica (Eva Centrih) in @coolmamacita (Teja Jugovic), namenili Združenju Europa Donna Slovenija. Za sodelovanje so se odločili, ker se zavedajo pomena skrbi za svoje zdravje in osveščanja o raku dojk.

Modrčki Rebel

Podjetje Rebel se tudi letos pridružuje aktivnostim v rožnatem oktobru. V oktobru vam bodo v njihovih trgovinah po Sloveniji in v spletni trgovini www.rebel.si priznali 20 % popust na vse modrčke brez kosti in od prodaje vsakega modrčka brez kosti Združenju Europa Donna Slovenija donirali 1 evro za podporo programu ROZA.

Sleepy Bottle

Sleepy Bottle je svetovno nagrajen produkt, inoviran in proizveden v Sloveniji. V oktobru je v spletni trgovini www.sleepybottle.com na voljo PINK SET po promocijski ceni 100 €. Set vključuje napravo Sleepy Bottle ter dodatno stekleničko s kartušo, zaradi česar bo nočno hranjene, ob rotiranju stekleničk še lažje. Z vsakim nakupom PINK SETa, donirate 10 € Združenju Europa Donna Slovenija, za program ROZA.

Spletična.si

Donirajte 1 € za delovanje Združenja Europa Donna Slovenija, Spleticna.si pa bo vašo donacijo podvojila! Ob vsakem naročilu v spletni strgovini spletična.si se lahko odločite, ali želite darovati 1 €, ki bo do namenjen delovanju združenja, Spleticna.si pa bo končni znesek podvojila in ga donirala Združenju Europa Donna Slovenija.

Akumulatorsko orodje Makita v rožnati barvi

Posebna izdaja akumulatorskega orodja Makita v rožnati barvi je poklon nežnemu cvetu japonske češnje, ki je za Japonce simbol upanja in prenove. Od vsakega prodanega izdelka iz serije Makita Pink bo Halder Slovenija namenili 3 € za Združenje Europa Donna Slovenija, ob koncu akcije pa zbrani donaciji primaknili še 250 €.

Termo pentljica

Oktobra bodo v galanterijah Bags&More in papirnicah Office&More ponovno posvetili mesec osveščanju o raku dojk in pomembnosti samopregledovanja. V ta namen so pripravili poseben izdelek »Termo Pentljica«, kjer stranka ob nakupu termovke prejme kartonček za samopregledovanje in roza pentljo, 1 evro od prodaje pa bodo namenili Združenju Europa Donna Slovenija.

Roza štrukelj za roza oktober

Moji štruklji Slovenije so pripravili roza štrukelj, s katerim vas želimo povabiti, da se pridružite akciji Združenja Europa Donna Slovenija in pomagate pri osveščanju o raku dojk. Z nakupom roza štruklja donirate 1 evro za osveščanje o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

SMS donacija POGUMNA5 ali POGUMNA10

V Združenju Europa Donna Slovenija aktivno zbiramo sredstva, s katerimi pokrivamo stroške naših programov in projektov. Veseli nas, da pridobimo kar 75 % sredstev od donacij dohodnine, prispevkov posameznikov in podjetij. Vsem se še enkrat iz srca zahvaljujemo.

Da bi vam olajšali podporo našemu delovanju, smo ponovno uvedli možnost SMS donacij na ključnih besedah POGUMNA5, s katero z SMSom na 1919 donirate 5 evrov, in POGUMNA10 za donacijo v višini 10 evrov.

SMS donacije Združenju Europa Donna Slovenija omogočajo ponudniki mobilnih storitev Telekom Slovenije, A1, Telemach in T2. Vnaprej hvala vsem, ki nas boste podprli na ta način.

Pravila in pogoji za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija so objavljeni na spletni strani www.europadonna.si.