Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Rožnati oktober 2020 – Pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja

Rožnati oktober 2020 – Pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja

Začenja se rožnati oktober, mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Združenje Europa Donna Slovenija že tradicionalno pripravlja številne aktivnosti, s katerimi bodo v oktobru osveščali o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki je v času epidemije covid-19 še toliko bolj pomembno.

Začenja se rožnati oktober, mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Združenje Europa Donna Slovenija že tradicionalno pripravlja številne aktivnosti, s katerimi bomo v oktobru osveščali o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki je v času epidemije covid-19 še toliko bolj pomembno. Zgodnje odkrivanje rakavih bolezni je pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti. Zato smo opozorili, da v času epidemije ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike.

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1399 žensk in 10 moških. Tega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška. Za uspešno zdravljenje in zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem osveščanje o zdravem načinu življenja, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Združenje Europa Donna Slovenija si že vrsto let prizadeva širšo slovensko javnost opozoriti na to, da smo za svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami. Letos bomo rožnati mesec obeležili s sloganom “Dotik pove največ”,  ki opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Zgodnje odkrivanje raka dojk je v času epidemije covid-19 še toliko bolj pomembno. Redno mesečno samopregledovanje in odzivanje na vabila Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA prispevajo k zgodnjemu odkrivanju raka dojk, ki je ključno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, boljšo kakovost življenja in za zmanjševanje umrljivosti. Poudariti želimo, da se je tudi v času pandemije covid-19 treba odzvati vabilom presejalnih programov ter biti pozoren na morebitne zdravstvene težave. Če odkrijemo sumljive spremembe, pa je treba vztrajati in priti do zdravnika, ki vas bo napotil na nadaljnje preiskave, če bo presodil, da je to potrebno.

Mag. Kristijana Hertl, dr. med., namestnica vodje programa DORA, je predstavila delovanje programa DORA. Ob razglasitvi epidemije sredi marca so bili zaustavljeni tudi presejalni programi za raka. Ponovni zagon programa DORA je bil konec maja na Onkološkem inštitutu Ljubljana in v začetku junija v vseh ostalih presejalnih centrih. Po skoraj štirih mesecih ponovnega delovanja programa DORA so z odzivom žensk zadovoljni. Od ponovnega začetka slikanja žensk do konca avgusta so slikali 29.358 žensk, udeležba je bila 76 %. Zaradi sumljivih sprememb na mamografskih slikah so jih 920 povabili na dodatne diagnostične obravnave. Pri okoli 90 ženskah, ki so opravile  dodatne obravnave, so odkrili raka dojk. Številka še ni dokončna, ker so ženske še v obravnavi. Podatki kažejo, da je udeležba žensk, število vabljenih žensk na dodatne obravnave in odkritih rakov v programu DORA na ravni pred epidemijo. Hertlova je opozorila: “Pomembno je, da se ženske udeležijo presejalne mamografije brez znakov akutne okužbe dihal oz. drugih prehladnih obolenj. S tem namenom ženski skupaj z vabilom na mamografijo pošljemo vprašalnik o zdravstvenem stanju. Njeno zdravstveno stanje preverijo tudi na vstopni triažni točki na dan presejalne mamografije.” Za zaključek je še enkrat poudarila: “Ženskam svetujemo, da zaradi strahu pred novim koronavirusom ne opustijo možnosti zgodnjega odkrivanja raka. Opuščanje udeležbe v presejalnih programih ima lahko resne posledice za zdravje. Poveča se tveganje, da bo rak odkrit kasneje v višjem stadiju, ko je zdravljenje bolj obsežno, napoved bolezni in kakovost življenja pa slabša. Zato priporočamo ženskam, da se redno udeležujejo mamografije v programu DORA, kjer smo z ukrepi poskrbeli za varno obravnavo žensk. Med dvema mamografijama z normalnim izvidom naj si redno mesečno pregledujejo svoje dojke. Če bi opazile kakršnekoli spremembe, naj se obrnejo na svojega osebnega zdravnika ali ginekologa, ki jo bo napotil v ambulanto za bolezni dojk.”

Predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić je poudarila: »Letošnje leto je pokazalo, da dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike ni samoumeven. Zato moramo biti še toliko bolj pozorni na svoje telo in morebitne spremembe, se odzvati vabilom presejalnih programov in obiskati zdravnika, ki bo presodil ali so spremembe nevarne ali ne. Strah pred koronavirusom naj ne vpliva na odločitev ali boste obiskali zdravnika ali ne, v kolikor pa naletite na težave ali se znajdete v stiski pa smo dosegljivi na naših svetovalnih telefonih.”

V nadaljevanju smo predstavili dnevnik za bolnice Nekaj mojega, ki je namenjen bolnicam, ki se prvič soočajo z diagnozo rak dojk. To je prvi tovrstni dnevnik pri nas. Zasnovan je kot praktični vodnik skozi zdravljenje, hkrati pa usmerja bolnico skozi izkušnjo bolezni in iskanje globljega stika s seboj. Nastal je na pobudo Laure Ovčar, takrat študentke socialne pedagogike, v sodelovanju z izkušenima strokovnima sodelavkama, psihoterapevtko Tatjano Romšek Poljšak in družinsko in zakonsko terapevtko Tino Rahne Mandelj. S strani združenja sta pri pripravi sodelovali Tanja Španić in Polona Marinček. Laura Ovčar je o nastanku dnevnika povedala: “Pomemben korak na poti k realizaciji dnevnika je bila seminarska naloga na fakulteti. Ker sem imela možnost od bliže spremljati izkušnjo z rakom, sem si za temo izbrala rak dojk in si zamislila dnevnik, ki bi bil uporabnicam v pomoč pri soočanju z diagnozo. Prebrala sem veliko literature, osebnih izkušenj na forumih in poskušala izhajati iz stisk žensk in sprememb, ki jih prinese diagnoza. Profesorica dr. Nataša Zrim Martinjak me je spodbudila, da idejo predstavim predstavnicama Združenja Europa Donna Slovenija, ki sta jo sprejeli z odprtimi rokami. Z veliko mero perfekcionizma in entuziazma smo jo s pomočjo psihoterapevtk Tatjane Romšek Poljšak in Tine Rahne Mandelj nadgrajevale vse od lanskega februarja do danes. Z dnevnikom se želim približati ženskam, ki se soočajo z bolezniji, naj ga sprejmejo za svojega in si dopustijo, da jih nagovori.” Pred izidom dnevnika se je Združenje Europa Donna Slovenija dogovorilo za vključitev dnevnika v pilotni program celostne rehabilitacije na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. V prihodnje pa želijo, da bo dnevnik dostopen ženskam ob diagnozi rak dojk v vseh treh centrih, kjer zdravijo raka dojk (Ljubljana, Maribor, Nova Gorica).

V Europi Donni, slovenskem združenju za boj proti raku dojk, v rožnatem oktobru že tradicionalno pripravljamo številne aktivnosti, s katerimi želimo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. Predsednica združenja Tanja Španić je predstavila letošnje aktivnosti in sodelovanja, ki jih pripravljajo v okviru rožnatega oktobra. Zaključila je z mislijo: »Tovrstnih partnerstev smo zelo veseli, saj nam pomagajo, da s sporočili o osveščanju o raku dojk dosežemo širši krog žensk, hkrati pa nam na ta način zbrana sredstva omogočajo, da nadgrajujemo programe za podporo bolnicam in njihovim svojcem pri soočanju z boleznijo.«

Več o aktivnostih v Rožnatem oktobru 2020.