Povečaj pisavo
> Ostani zdrav > Aplikacija Breast Test

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno redno mesečno samopregledovanje.

Redno mesečno samopregledovanje pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline. Pri spremembah se morate posvetovati z izbranim zdravnikom.

Aplikacija Breast Test

Pomen samopregledovanja

Z rednim samopregledovanjem dobro spoznamo svoje prsi in lažje odkrijemo zgodnje znake te bolezni, zgodnje odkrivanje in zdravljenje pa zagotavljata najboljše možnosti za ozdravitev. A kaj, ko mesec hitro mine in pozabimo, kaj vse bi bilo dobro še narediti. Tako kot uporabljamo opomnike za rojstne dneve, sestanke, predstave in tečaje, nam zelo prav pride tudi opomnik za samopregled dojk. Seveda si lahko datume vnesemo v koledar, lahko pa si tudi preprosto naložimo slovensko aplikacijo Breast test, ki nas bo opozorila, ko bo ponovno čas, da si vzamemo 3 minute za samopregled.

 

Hkrati aplikacija ponuja še vrsto koristnih nasvetov. V aplikaciji namreč z nazornimi grafičnimi navodili izveste, katero področje je treba pregledati, kako pregledovati in na kaj morate biti pozorni. Pred prvim samopregledom je to vsekakor koristno. Na začetnem zaslonu najdete celoten postopek v razdelku Samopregledovanje, koraki samopregleda so dostopni tudi s klikom na samopregled v koledarju, pri tem pa nas aplikacija vodi skozi šest korakov podrobnega pregleda. Aplikacija ponuja tudi povezavo do videa na YouTube kanalu Europa Donna , ki skozi ilustracije in prijazna navodila v slovenščini še nazorneje prikaže, kako se lotiti samopregleda. Kakršnokoli spremembo, ki jo opazite, lahko v aplikaciji tudi označite, tako da lahko kasneje zdravnici pokažete približno lokacijo, zraven pa zapišete še svoja opažanja. Nikakor pa ne pozabite, da je obisk oz. posvet z zdravnikom ob spremembah nujen. Zato ne odlašajte.

Na začetnem zaslonu aplikacije vas pričaka menstrualni koledarček, v katerega lahko dodajate različne dogodke in aktivnosti, kot je začetek menstruacije ali obisk ginekologa, lahko pa si tudi nastavite opomnike. Ko vnesete datum začetka menstruacije, koledar samodejno doda plodne dni, datum ovulacije in pa seveda datume samopregleda dojk, ki naj bodo sedmi oziroma deseti dan po začetku menstruacije. Če menstruacije nimate, pa si datum pregleda določite sami. Pomembno je, da se preglede opravlja redno. V nastavitvah, ki se nahajajo na začetnem zaslonu, lahko dodate še več podatkov o svoji menstruaciji, tako da so na koledarju vidni tudi dnevi, ko bi jo glede na običajno trajanje imele, na začetek pa vas lahko opozori tudi opomnik. Prav pride tudi opomnik pred pregledom pri ginekologu, sploh ker med preventivnimi pregledi preteče precej časa.

Aplikacija vas lahko spodbuja tudi k redni vsakodnevni telesni dejavnosti, omogoča vam, da si beležite aktivnosti, kot so hoja, tek, joga in druge aktivnosti. Ni treba, da pretečete maraton, šteje prav vsak korak v naravi in na svežem zraku.

Aplikacija Breast test za preventivno pregledovanje dojk je brezplačna, ponuja menstrualni koledarček in možnost opozoril, na voljo je v slovenščini in je povsem preprosta ter intuitivna za uporabo. Predvsem pa je namenjena ženskam vseh starosti. Zaželeno je, da se redno samopregledovanje predstavi tudi mladostnicam, da postane rutina, ki lahko spremeni življenje.

Aplikacijo najdete na GOOGLE PLAY (leva QR koda spodaj) in APPSTORE (desna QR koda spodaj).