Povečaj pisavo
> Ostani zdrav > Način življenja

Za svoje zdravje in zdravje ljudi okrog lahko sami naredimo z zdravim načinom življenja. Resda so nezdrava prehrana (premastna, presladka, preslana, preobilna), pitje večjih količin alkohola in kajenje največji dejavniki tveganja za raka in druge bolezni, vendar opustitev teh razvad še ni zadosti za zdravo življenje.

 1. Ne kadite! Če kadite, čimprej nehajte ali vsaj ne kadite v navzočnosti drugih!
  Kajenje prispeva k večini primerov pljučnega raka, raka v požiralniku, grlu in ustni votlini, k nastanku raka sečnega mehurja, ledvic, trebušne slinavke, pa tudi želodčnega raka, levkemij, raka na materničnem vratu, debelem črevesu, danki in nenazadnje tudi raka dojk.
 2. Imejte primerno telesno težo! Debelost je dejavnik tveganja pri mnogih boleznih, tudi pri raku dojk.
 3. Poskrbite za vsakodnevno telesno aktivnost!
 4. Vsak dan uživajte dovolj (vsaj 400 gramov) različne zelenjave in različnega svežega sadja! V strukturi prehrane naj bo celo več zelenjave kot sadja. Jejte najmanj pet krat na dan! Omejite hrano, ki vsebuje maščobe živalskega izvora in maščobe nasploh! Zelenjava in sadje vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov, ki odganjajo bolezni in upočasnjujejo staranje. Dovolj je, če pojeste 100 gramov mesa dnevno, saj vsebuje nasičene maščobe, ki so eden od dejavnikov bolezni srca in ožilja.
 5. Izogibajte se preslani in presladki hrani! Sladkor je prazna energija, ki zgolj redi ter telesu jemlje vitamine in minerale, sol pa zadržuje vodo v telesu, ki dviga krvni tlak.
 6. Hrano uživajte petkrat na dan.
 7. Omilite pitje alkoholnih pijač – vina, piva in žganih pijač. Najbolj zdravi so naravni sokovi in navadna voda.
 8. Izogibajte se pretiranemu sončenju! Še posebno pomembno je, da zaščitite pred soncem otroke in najstnike! Tisti, ki jih sonce rado opeče, pa naj se mu popolnoma izognejo!
 9. Pazite, da ne pridete v stik z rakotvornimi (kancerogenimi) kemikalijami!
 10.  Ženske po petindvajsetem letu starosti se udeležujte programa ZORA (presejanja) za zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu!
 11. Ženske po petdesetem letu starosti se udeležujte programa DORA (presejanja) zgodnjega odkrivanja raka dojk!
 12. Moški in ženske po petdesetem letu se udeležujte programa SVIT (presejanja) za zgodnje odkrivanje raka debelega črevesa in danke!
 13. Udeležujte se programov cepljenja proti okužbi z virusom hepatitisa B (zlatenice) !

Ob vsem tem imejte v mislih, da so zdravilni tudi pozitiven odnos do življenja, obdanost s prijetno družbo, v kateri vladata dobra volja in smeh in prijaznost do soljudi.