Povečaj pisavo
> Ostani zdrav > Priporočila proti raku

Priporočila proti raku so sestavni del Evropskega kodeksa proti raku in se osredotočajo na ukrepe, ki lahko posamezniku pomagajo pri preprečevanju raka. Prvo različico Kodeksa so pripravili strokovnjaki že leta 1986, nova spoznanja o nevarnostnih dejavnikih raka in tudi o ukrepih za čim prejšnje odkrivanje morebitne bolezni pa so narekovala njegovo posodobitev, prvič leta 1995, potem 2003 in nato še leta 2014.

Gre za nasvete, s kakšnim ravnanjem si je mogoče kar najbolj zmanjšati ogroženost z rakom pa tudi drugimi kroničnimi boleznimi. Za doseganje tega cilja je seveda potrebna tudi ustrezna angažiranost celotne družbe.

Priporočila proti raku

Ne kadite

Ne kadite in ne uporabljajte tobačnih izdelkov v kakršni koli obliki. Kajenje cigaret veča ogroženost s številnimi rakavimi boleznimi in je daleč najbolj preprečljiv vzrok raka. Kadilci, čim prej opustite kajenje.

Ne kadite v navzočnosti drugih

Vaše kajenje lahko škoduje zdravju ljudi v vaši okolici. Ne kadite doma, na delovnem mestu ali v javnih prostorih.

Vzdržujte zdravo, normalno telesno težo

Debelost ogroža z rakom debelega črevesa in danke ter številnimi drugimi rakavimi boleznimi. Vzdržujte normalno težo z uravnoteženo prehrano z veliko zelenjave in sadja in s telesno dejavnostjo.

Vsak dan bodite telesno dejavni

Omejite čas, ki ga preživite sede! Udejstvujte se v raznih dejavnostih (hitra hoja, tek, kolesarjenje, plavanje, tek na smučeh). Redna telesna dejavnost je osnovna sestavina zdravega življenskega sloga.

Prehranjujte se zdravo

Jejte veliko polnozrnatih izdelkov, stročnic, zelenjave in sadja. Ne jejte preveč kalorične hrane (z veliko sladkorja in mastnih živil) in se izogibajte sladkim pijačam. Izogibajte se mesnim izdelkom in jejte manj rdečega mesa in preslanih živil.

Omejite pitje alkoholnih pijač

Za preprečevanje raka je najbolje, da alkoholnih pijač sploh ne pijete. Če že kaj popijete, potem moški lahko največ dve enoti alkoholnih pijač dnevno, ženske pa samo eno*.

Čim manj se izpostavljajte sončnim žarkom

Uporabljajte zaščitna oblačila, pokrivala, sončna očala in kreme. Pazite, da vas, še posebej pa otrok, ne opeče sonce. Tudi sončenje v solarijih ni varno, saj je učinek podoben kot pri soncu.

Na delovnem mestu se primerno zaščitite

Pozanimajte se, s kakšnimi snovmi imate opravka na delovnem mestu. Nekatere snovi so lahko nevarne in povzročajo raka. Upoštevajte navodila za varnost in zdravje pri delu.

Ženske, dojite svoje otroke

Dojenje manjša ogroženost z rakom, zato dojite svoje otroke, če je le mogoče. Dojenje ni koristno le za dojenčka, ampak tudi za mamo.

Varujte se pred ionizirajočim sevanjem

Radioaktivni radon lahko iz zemljišča prodira v stavbe. Redno zračenje zmanjša koncentracijo radona v prostorih in manjša nevarnost pljučnega raka.

Poskrbite, da bodo vaši otroci cepljeni

S cepljenjem je mogoče preprečiti hepatitis B in njegove resne posledice, vključno s cirozo in jetrnim rakom, s cepljenjem pred okužbo s HPV pa raka materničnega vratu in predrakave spremembe.

Udeležujte se organiziranih presajalnih programov

Pri nekaterih vrstah raka je mogoče s preprostimi preiskavami pri navidezno zdravih ljudeh najti spremembe, ki lahko pomenijo predrakave spremembe ali raka.