Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Europa Donna v Državnem zboru Republike Slovenije

Europa Donna v Državnem zboru Republike Slovenije

V Združenju Europa Donna Slovenija v rožnatem oktobru že tradicionalno osveščamo o pomenu zdravega načina življenja, rednega mesečnega samopregledovanja dojk in zgodnjega odkrivanja bolezni. Oktobrske aktivnosti smo tudi letos simbolično sklenili z obiskom Državnega zbora Republike Slovenije, na katerem so predstavili svoj pogled na pomen preventive in zgodnjega odkrivanja bolezni.

Zbrane poslanke in poslance, zaposlene ter predstavnike združenja so v preddverju velike dvorane Državnega zbora nagovorili podpredsednica Državnega zbora Nataša Sukič, ki je izpostavila pomen izboljšanja dostopa do čim hitrejše in kakovostne zdravstvene oskrbe za vse obolele z rakom dojk, podpredsednica Odbora za zdravstvo Iva Dimic, ki je skozi statistične podatke spomnila na obseg in prisotnost raka v Sloveniji ter se zahvalila Združenju Europa Donna Slovenije za opravljanje njihovega poslanstva ter  predsednica združenja Europa Donna Tanja Španić, ki je v svojem nagovoru poudarila, da imamo v združenju vsaj 20.000 razlogov, da obiščemo Državni zbor in opozorimo na problematiko raka dojk v Sloveniji. “Več kot 20.000 ljudi živi v Sloveniji po diagnozi rak dojk. Zato ob zaključku rožnatega oktobra, mednarodnega meseca osveščanja o raku dojk prihajamo k vam, ključnim odločevalcem v naši državi. Radi bi izpostavili, da je letno več kot 1500 novih primerov raka dojk in da ne zbolevajo samo ženske, zbolijo lahko tudi moški in teh je vsako leto med 10 in 15.”

Predsednica združenja je v nadaljevanju poudarila, da si v Združenju Europa Donna Slovenija že več kot 25 let prizadevamo, da bi imeli vsi, ki zbolijo za rakom dojk, enake možnosti za dostop do ustrezne diagnostike, čimprejšnjega in učinkovitega zdravljenja ter celostne rehabilitacije. Predstavila je naše programe in projekte, s katerimi širšo javnost osveščamo o pomenu preprečevanja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Velik del našega programa je namenjen tistim, ki se srečajo z diagnozo rak neposredno ali posredno. V letošnjem rožnatem oktobru smo pripravili več kot 50 lokalnih dogodkov in v sodelovanju z 59 občinami posadili rožnata drevesa, saj okoljske študije potrjujejo, da je zdravo okolje v katerem živimo, izjemno pomembno za naše zdravje. Izpostavila je tudi dobro sodelovanje z medicinskimi strokovnjaki in vključenost v več skupin, delovnih teles in raziskav s področja raka dojk. Spregovorila je tudi o prizadevanjih združenja za celostno obravnavo in celostno rehabilitacija, ki bolniku omogoča, da se čim prej vrne v aktivno življenje in začne vračati družbi. Polovica novo odkritih bolnikov z rakom dojk je še delovno aktivnih, zato smo v letošnjem letu začeli s projektom Povratek na delo, kjer smo s številnimi deležniki obravnavali tematiko dolgih bolniških odsotnosti in povratka v delovno okolje. Odziv na naše okrogle mize je bil izjemno pozitiven in zahvaljujemo se tudi vsem predstavnikom odločevalcev, ki so pri tem sodelovali. Želimo si, da bi se zakonodaja na tem področju začela aktivno urejati in čim prej ugledala luč sveta ter da bo res postavila na prvo mesto obolelega. Ponovno pa je opozorila tudi, da si že več let v sodelovanjem z odločevalci prizadevamo za ureditev zakonodaje na področju pravice do pozabe diagnoze rak.