Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Nekaj mojega, dnevnik za bolnice

Nekaj mojega, dnevnik za bolnice

V Združenju Europa Donna Slovenija smo konec septembra 2021 izdali dnevnik za bolnice z naslovom Nekaj mojega, ki je zasnovan kot praktični vodnik skozi zdravljenje, hkrati pa usmerja bolnico skozi izkušnjo bolezni in čustva, ki se ob tem prebujajo.

V Združenju Europa Donna Slovenija smo konec septembra izdali dnevnik za bolnice z naslovom Nekaj mojega. To je prvi tovrstni dnevnik pri nas. Zasnovan je kot praktični vodnik skozi zdravljenje, hkrati pa usmerja bolnico skozi izkušnjo bolezni in čustva, ki se ob tem prebujajo. Praktični vodnik skozi soočanje z diagnozo rak dojk smo pripravili na pobudo Laure Ovčar, takrat študentke socialne pedagogike in v sodelovanju z izkušenima strokovnima sodelavkama, psihoterapevtko Tatjano Romšek Poljšak in družinsko in zakonsko terapevtko Tino Rahne Mandelj. S strani združenja sta pri pripravi sodelovali Tanja Španić in Polona Marinček. V nastajanje dnevnika smo povezali strokovno znanje avtoric, njihove izkušnje pri delu z bolnicami in osebne izkušnje z boleznijo. Dnevnik Nekaj mojega je na voljo ženskam, ki se prvič soočajo z diagnozo rak dojk (do 4 mesece po diagnozi). Bolezen ne prizadene samo telesa bolnice, ampak vpliva tudi na njeno psihično zdravje in medsebojne odnose. Med zdravljenjem raka je pomembno ohranjanje kakovostnega življenja in dobrega psihičnega počutja, ki lahko pomembno vpliva na izid zdravljenja. Namen dnevnika je pomoč ženski na njeni poti od diagnoze, spremljanju poteka zdravljenja, iskanju psihosocialne podpore in jo vodi skozi izkušnjo bolezni in iskanju globljega stika s seboj.

Pobudnica Laura Ovčar je o nastanku dnevnika povedala: “Pomemben korak na poti k realizaciji dnevnika je bila seminarska naloga na fakulteti. Ker sem imela možnost od bliže spremljati izkušnjo z rakom, sem si za temo izbrala rak dojk in si zamislila dnevnik, ki bi bil uporabnicam v pomoč pri soočenju z diagnozo. Prebrala sem veliko literature, osebnih izkušenj na forumih in poskušala izhajati iz stisk žensk in sprememb, ki jih prinese diagnoza. Profesorica dr. Nataša Zrim Martinjak me je spodbudila, da idejo predstavim predstavnicama Združenja Europa Donna Slovenija, ki sta jo sprejeli z odprtimi rokami. Z veliko mero perfekcionizma in entuziazma smo jo s pomočjo psihoterapevtk Tatjane Romšek Poljšak in Tine Rahne Mandelj nadgrajevale vse od lanskega februarja do danes. Z dnevnikom se želim približati ženskam, ki se soočajo z bolezniji, naj ga sprejmejo za svojega in si dopustijo, da jih nagovori.”

Pred izidom dnevnika se je Združenje Europa Donna Slovenija dogovorilo za vključitev dnevnika v pilotni program celostne rehabilitacije na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. V prihodnje pa je želja, da bo dnevnik dostopen ženskam ob diagnozi rak dojk v vseh treh centrih, kjer zdravijo raka dojk (Ljubljana, Maribor, Nova Gorica).