Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Svetovni dan raka jajčnikov – pomen deljenja izkušnje bolezni

Svetovni dan raka jajčnikov – pomen deljenja izkušnje bolezni

Združenje Europa Donna Slovenija ob 8. maju, svetovnem dnevu raka jajčnikov že sedmo leto zapored opozarja na pomen zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja raka jajčnikov.

Pomembno je, da ženske skrbijo za svoje zdravje, se redno udeležujejo ginekoloških pregledov in so pozorne na morebitne zgodnje znake raka jajčnikov. Hkrati pa je dragoceno, da ženske, ki so se z boleznijo že srečale, delijo svoje izkušnje, saj je spoznanje, da niso same, neprecenljivo.

Rak jajčnikov je med pogostejšimi raki rodil, njegovi simptomi so neznačilni in težje prepoznavni, učinkovitega presejanja ni. Po podatkih iz Registra raka Slovenije je leta 2018 za rakom jajčnikov na novo zbolelo 142 žensk. Zaradi nespecifičnih začetnih simptomov in s tem povezanega poznega odkrivanja ima rak jajčnikov najvišjo smrtnost med vsemi ginekološkimi raki. 71 odstotkov bolnic z rakom jajčnikov ima bolezen odkrito v razsejanem stadiju, več kot polovica bolnic umre v petih letih po diagnozi. Rak jajčnikov se najpogosteje pojavlja pri ženskah po menopavzi, 18 odstotkov bolnic pa je ob postavitvi diagnoze mlajših od 50 let.

Za rak jajčnikov so značilni nespecifični simptomi, ki jih ženske pripisujejo slabšemu počutju ali drugim obolenjem. Ženske naj bodo pozorne na neznačilne znake raka jajčnikov, kot so nepojasnjena utrujenost, nenadno in nepojasnjeno pridobivanje ali izguba telesne mase, spremembe v prebavi, kot na primer zaprtja, povečanje obsega trebuha in stalen občutek napihnjenosti, vztrajajoča bolečina v spodnjem delu trebuha, občutek hitre sitosti in spremembe v pogostosti uriniranja. Če prepoznajo katerega od zgodnjih znakov,  naj ne odlašajo s pregledom pri ginekologu.

V Združenju Europa Donna Slovenija ob 8. maju, svetovnem dnevu raka jajčnikov poudarjamo pomen zdravega življenjskega sloga z zdravo prehrano, redno telesno dejavnostjo in ohranjanjem primerne telesne mase ter rednih pregledov pri ginekologu in ustreznih preventivnih ukrepih pri ženskah z dedno obremenjenostjo. Hkrati pa je dragoceno, da ženske, ki so se z boleznijo že srečale, delijo svoje izkušnje, saj je spoznanje, da niso same, neprecenljivo. Zato smo v združenju leta 2018 v ta namen ustanovili sekcijo za podporo bolnicam z raki rodil, kjer lahko ženske, ki se soočajo z diagnozo in zdravljenjem rakov rodil poiščejo pomoč. Članice sekcije, ki so se z raki rodil že srečale, so pripravile video, kjer opozarjajo na rake rodil, ki so raznovrstna skupina bolezni in obsegajo rak materničnega vratu, rak materničnega telesa, rak jajčnikov in jajcevodov ter rak zunanjega spolovila in nožnice.