Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Svetovni dan raka – osveščanje o raku materničnega vratu

Svetovni dan raka – osveščanje o raku materničnega vratu

Ljubljana, 3. februar 2023: Združenje Europa Donna Slovenija s kampanjo Pravočasno odkrijmo raka materničnega vratu opozarja na pomen rednih pregledov pri ginekologu in redni udeležbi v presejalnem programu ZORA. Ob svetovnem dnevu raka, ki ga obeležujemo 4. februarja, bodo prostovoljke združenja na stojnicah v dveh obiskanih nakupovalnih centrih Supernova Rudnik in Supernova Šiška v Ljubljani…

Svetovni dan raka, ki ga v svetu obeležujemo 4. februarja, je namenjen osveščanju in izobraževanju o rakavih obolenjih in spodbujanja odločevalcev k ukrepanju. Letošnji Svetovni dan raka bodo prostovoljke Združenja Europa Donna Slovenija namenile osveščanju o raku materničnega vratu v okviru kampanje Pravočasno odkrijmo raka materničnega vratu. Kampanja osvešča o pomenu rednih obiskov pri ginekologu s preventivnim odvzemom brisa materničnega vratu (PAP test), saj si želijo, da bi ženske ginekološke preglede prepoznale kot nekaj pozitivnega, saj so morebitne predrakave in zgodnje rakave spremembe na materničnem vratu popolnoma ozdravljive, če so odkrite pravočasno. Na stojnici bodo mimoidoči prejeli informacije o raku materničnega vratu ter drugih rakih rodil in raku dojk.

Rak materničnega vratu je v veliki meri posledica okužbe s humanim papiloma virusom (HPV) in je ena izmed redkih rakavih bolezni, za katero obstaja učinkovit presejalni test za zgodnje odkrivanje. Rak materničnega vratu predstavlja približno 1,5 % vseh novo odkritih rakov v Sloveniji. Zaradi učinkovitega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb v okviru programa ZORA, ki spodbuja ženske, da prihajajo na redne ginekološko preglede se je pojavnost v zadnjih letih skoraj prepolovila. Po podatkih Registra raka Slovenije v zadnjih letih letno zboli okoli 100 do 110 žensk in umre med  40 in 50 žensk. Največ primerov odkrijejo pri ženskah med 25. in 55. letom starosti. V zadnjih letih zbolevajo predvsem ženske, ki se programa ZORA ne udeležujejo redno in je pri njih rak materničnega vratu odkrit v višjih stadijih, ki imajo slabše izide zdravljenja.

Medtem ko s presejanjem odkrivamo že obstoječe predrakave in rakave spremembe materničnega vratu, lahko s cepljenjem preprečimo nastanek le teh. Od leta 2009 se v Sloveniji neobvezno cepi deklice v 6. razredu osnovne šole, v lanskem šolskem letu so prvič po programu cepljenja proti HPV cepljeni tudi dečki, kar bo prispevalo k temu, da slovenski otroci v odrasli dobi ne bodo zbolevali za raki in drugimi boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV.