Povečaj pisavo
> O raku > Rak dojk > Zdravljenje raka dojk > Rehabilitacija in fizioterapija

Rehabilitacija sodi v osnovno zdravstveno zavarovanje, zato je osnovna pravica in ne privilegij.

Rehabilitacija

Vsaka bolnica se ob ustrezni celostni rehabilitaciji veliko hitreje vrne nazaj v svoje staro življenje: začne hoditi v službo in brez ali le z malo težavami spet skrbi sama zase in za svoje bližnje.

Kakovost življenja po zdravljenju raka ne more biti manj pomembno od preživetja, zato je danes, ko je raka vse več in je kronična bolezen, preživetje pa vse daljše, rehabilitacija po končani bolezni tako pomembna.

Veliko število ozdravljenk in ozdravljencev se po končanem zdravljenju in celostni rehabilitaciji vrne na delovno mesto in v domače okolje. Mnogi med njimi se znajo izviti iz primeža težke izkušnje in zaživeti še bolj kakovostno. Mnogo takšnih ozdravljencev in ozdravljenk se združuje v skupine za samopomoč. S svojimi osebnimi izkušnjami pomagajo premagovati težave tistim, ki se na novo srečujejo z rakom. Vlivajo jim pogum in kažejo pot, kako premagovati težave.

Fizioterapija po operaciji raka dojk

Fizioterapija je del multidisciplinarnega zdravljenja bolnice po operaciji raka dojk. S svojimi metodami omogoča bolnici, da se po operaciji čim prej povrne funkcija v operiranem področju in se izboljšajo psihofizične sposobnosti ter kakovostno življenje.

Po operaciji dojk lahko nastanejo nekatere spremembe kot so:

 • Zmanjšana gibljivost ramenskega obroča
 • Bolečina
 • Vlek brazgotine
 • Preobčutljivost, mravljinčenje in slabši občutek za dotik kože v predelu pazduhe in na nadlahti
 • Sprememba v drži telesa
 • Oteklina nadlehti ali zgornje okončine (limfedem)

Fiziater ali fizioterapevt oceni stanje bolnice in temu primerno prilagodi terapevtski program, ki vsebuje aktivno-asistirane vaje in vaje za povečevanje mišične moči. Limfedem zdravimo, če do njega pride.

Rehabilitacija po operaciji dojk poteka na tri načine, odvisno od vrste posega, ki je bil opravljen.

Po odstranitvi tumorja ali dela dojke

Bolnice brez omejitev lahko že prvi dan po operaciji dvignejo roko nad glavo, uredijo sebe, svojo okolico in normalno opravljajo vse aktivnosti. Po odpustu iz bolnišnice gibljejo in uporabljajo roko v vseh dnevnih aktivnosti kot pred posegom, brez omejitev in prepovedi.

Po odstranitvi celotne dojke, odstranitvi dela ali celotne dojke z varovalno bezgavko, odstranitvi dela ali celotne dojke s pazdušnimi bezgavkami

Bolnice brez omejitev lahko od prvega dne po operaciji dvignejo roko, uredijo sebe in opravljajo večino aktivnosti kolikor jim to dopušča bolečina. Nimajo nobenih omejitev glede hoje. Da bi zmanjšale in preprečile bolečine morajo jemati ustrezna zdravila, saj bolečina škoduje pri nadaljnjem zdravljenju. Po odpustu iz bolnišnice bolnice lahko uporabljajo zgornjo okončino za vse dnevne aktivnosti (lažja gospodinjska dela, osebna higiena, sprehodi v naravi…).

Ob odpustu iz bolnišnice dobijo kartonček in navodila, da naj se ob prvi kontroli pri kirurgu zglasijo v fizioterapevtski ambulanti Onkološkega Inštituta za nadaljnjo rehabilitacijo.

Odstranitev dojke in takojšnja rekonstrukcija s tkivnim razširjevalcem

Od operativnega posega dalje lahko zgornjo okončino na strani posega dvignejo le do 90 stopinj (do višine ramen), da ne pride do premika vsadka. Ni nobenih drugih omejitev glede uporabe zgornje okončine. Da bi zmanjšale in preprečile bolečine morajo jemati ustrezna zdravila, saj bolečina škoduje pri nadaljnjem zdravljenju.

Z razgibavanjem zgornje okončine in rehabilitacijo pričnemo v fizioterapevtski ambulanti Onkološkega Inštituta, ko rekonstruktivni kirurg dovoli gibanje roke preko 90 stopinj.

Rehabilitacija v ambulanti za fizioterapijo

Vaje po operaciji raka dojk so pomemben del celostne rehabilitacije, saj bolnicam omogočajo ponovno vzpostaviti popolno gibanje v ramenskem sklepu, izboljšajo mišično moč, preprečujejo nastanek brazgotin in izboljšajo prekrvavljenost tkiva, s čimer dosežemo hitrejše celjenje rane. Brez vaj bi postala roka okorna in slabše gibljiva. Dobra razgibanost rame zmanjša možnost nastanka limfedema in prepreči kronično bolečino.

Bolnicam svetujemo, da posebno pozornost posvetijo vzdrževanju splošne telesne kondicije, izboljšanju psihofizične sposobnosti in kakovosti življenja. Svetujemo, da se čim več gibajo v naravi.
Bolnica lahko že takoj po odpustu iz bolnišnice opravlja vse aktivnosti in gospodinjska dela, kot pred operativnim posegom razen v primeru takojšnje rekonstrukcije s tkivnim razširjevalcem. Pri umazanem delu je potrebna uporaba zaščitnih rokavic.

Splošna navodila za vaje:

 • vaje izvajajte redno, večkrat dnevno;
 • med vajami bodite pozorne na simetrično držo ramen (vadite pred ogledalom);
 • vaje izvajajte z obema rokama;
 • vaje v začetku lahko izvajate tudi v postelji oziroma sede na stolu;
 • vsako vajo ponovite 5 do 10 krat oz. po vaši zmožnosti;
 • posebej se posvetite gibu ali vaji, ki vam dela največ težav;
  gibi naj bodo gladki, izvajajte jih s hitrostjo, ki vam je prijetna;
 • pri vsakem gibu stojte z vzravnano hrbtenico. Noge pa razmaknite v širini bokov, s stopali trdno na tleh;
 • končne položaje gibov zadržite nekaj sekund;
 • če je prisotna bolečina pri vadbi, že vnaprej vzemite tableto proti bolečini;
 • med vajami ne zadržujte dihanja;
 • dihajte sproščeno.

Pri izvajanju vaj je potrebna vztrajnost, pri izvedbi doslednost – kar se vedno obrestuje!

 

VAJA 1: Roki imejte sproščeni ob telesu. Dvignite rameni proti ušesu, pri tem pa globoko vdihnete skozi nos in izdihnete skozi usta pri spustu ramen navzdol.

 

VAJA 2: Roki sklenite pred seboj in ju sklenjene dvignete nad glavo.

VAJA 3: V začetnem položaju iztegnite roki ob telo in ju nato iztegnjeni po krožni poti vstran poskušajte združiti nad glavo.

VAJA 4: Komolca pokrčite za glavo in ju potisnite narazen, pri tem so lopatice stisnjene skupaj.

VAJA 5: Iztegnjeni roki sklenite za hrbet, nato z njima drsite ob hrbtenici ter s pokrčenima komolcema poskušajte posnemati zapiranje nedrčka.

Ambulatna fizioterapije
Stavba C – pritličje
Ponedeljek – petek: 8.00 – 9.30 in 12.00 – 14.30
Telefonska številka: 01/5879-322