Povečaj pisavo
> Raki rodil > Rak nožnice

Primarni rak nožnice je zelo redek, saj predstavlja le 1-2 % vseh ginekoloških rakavih obolenj in približno 0,3 % vseh na novo nastalih malignih tvorb pri ženskah. V Sloveniji je leta 2018 po podatkih iz Registra raka Slovenije za rakom nožnice zbolelo 10 žensk. Pogosteje zbolevajo starejše ženske, več kot 2/3 obolelih je starejših od 50 let.

Rak nožnice se deli na več podtipov, v 90 % primerov gre za ploščatocelični karcinom. To pomeni, da se rak razvije iz celic vaginalne stene. Glede na spremenjenost celic so lahko dobro, zmerno ali slabo diferencirani.

Dejavniki tveganja

Dejavniki tveganja za nastanek raka nožnice so podobni kot pri raku materničnega vratu. Najpomembnejši nevarnostni dejavnik je dolgotrajna okužba z visoko rizičnimi humanimi papiloma virusi (HPV). Okužba s HPV je prisotna pri skoraj vseh primerih raka nožnice.

Dodatni dejavniki tveganja so: predrakave spremembe vaginalnih celic – vaginalna intraepitelijska neoplazija (VAIN), rak materničnega vratu, kajenje, predhodno obsevanje področja okoli nožnice, okužba s HIV.

Simptomi in znaki

Sprva je rak majhen in omejen na zunanji sloj nožnice, tako da velikokrat ne povzroča nobenih težav. Ko začne prodirati globlje v vaginalno steno, se najpogosteje pojavi krvavitev oziroma krvav izcedek iz nožnice izven rednega menstrualnega cikla ali po menopavzi. Pogosto se pojavita tudi krvavitev in bolečina med spolnim odnosom.

Z napredovanjem raka se lahko pojavijo dodatni simptomi kot so bolečina v vagini ali danki, pogosto ali boleče uriniranje, krvav urin in boleče odvajanje blata.

Zato je potrebno ob vseh krvavitvah iz nožnice, ki ne sovpadajo s časom menstruacije ali se pojavijo po nastopu menopavze, poklicati ginekologa in se naročiti na pregled.

Diagnoza

Če opazite težave, se čim prej naročite h ginekologu, ki bo opravil temeljit ginekološki pregled in po potrebi odvzel bris ali biopsijo sumljive spremembe v nožnici. Dokončno diagnozo postavi patolog, ki tkivo, odvzeto pri biopsiji, pregleda pod mikroskopom. Določi tudi pomembne lastnosti tumorja, kot so histološka vrsta, malignost (gradus) in invazivnost tumorja.

Po postavitvi diagnoze je potrebno pred začetkom zdravljenja oceniti še razširjenost bolezni. Za to so potrebne dodatne preiskave, ki po navadi vključujejo CT, slikanje z magnetno resonanco (MRI), pregled mehurja s cistoskopijo ali PET CT.

Glede na razširjenost bolezni, raka nožnice razvrstimo v štiri stadije:

  • stadij 1: tumor je omejen na steno nožnice
  • stadij 2: tumor zajema tudi tkivo v neposredni bližini nožnice, vendar ne do medenične stene
  • stadij 3: tumor sega do medenične stene
  • stadij 4: tumor se širi izven male medenice ali se širi v črevo, oddaljene bezgavke in druge organe.

Zdravljenje

Zdravljenje je odvisno od lokacije tumorja v nožnici, stadija, histoloških značilnosti in fizične zmogljivosti bolnice. Največkrat vključuje radioterapijo (obsevanje) in kirurško zdravljenje. Sistemsko zdravljenje s kemoterapijo je pri bolj razširjeni bolezni lahko priključeno radioterapiji.

Večina bolnic je najprej zdravljena z obsevanjem, saj je zaradi lokacije tumor težko popolnoma odstraniti z operacijo. Hkrati pa je ploščatocelični karcinom, ki je najpogostejša oblika raka nožnice, dobro občutljiv na obsevanje. Praviloma se uporablja kombinirano obsevanje, to je zunanje obsevanje (teleradioterapija) in lokalno obsevanje (brahiterapija).

Več o zdravljenju z obsevanjem si lahko preberete v zloženki Onkološkega inštituta.

Kirurško zdravljenje se uporablja predvsem pri mlajših bolnicah in manjših tumorjih (stadij 1 ali 2), ki ležijo v zgornjem delu nožnice. Obseg operacije je odvisen od lege in velikosti tumorja.

Lahko se odstrani le del nožnice z okolnim tkivom. Pogosteje pa je potrebna obsežnejša operacija z delno odstranitvijo nožnice, maternice, jajčnikov in jajcevodov ter regionalnih bezgavk. Če tumor leži blizu vhoda v nožnico, je potrebna odstranitev celotne nožnice. Kasneje je mogoče rekonstrukcijska operacija za oblikovanje nove nožnice, ki bolnicam omogoča spolnost.