Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Podružnice in skupine > Podružnica Obala Kras

Septembra leta 2018 smo se prvič sestale članice Združenja Europa Donna Slovenija z Obale. Iz pogovora je bilo razbrati, da se »nič ne  dogaja« in, da se večina aktivnosti odvija na  sedežu združenja v Ljubljani. Dogovorile smo se, da se bomo srečevale, družile in se izobraževale tudi na Obali, saj znanja, kako ravnati med boleznijo in po njej, nikoli ni preveč. Tako je nastala skupina Europa Donna Obala, kasneje  članice obalno kraške regija v kateri se povezujemo bolnice z rakom dojk in raki rodil, seveda pa se nam lahko priključijo prav vsi, bolniki in podporniki, ki so se željni družiti z nami in sodelovati pri projektih. Prostore za svoja srečanja smo dobile v mestni občini Koper. Ker pa je postala zaradi aktivnosti premajhna pisarna, smo se preselile v večje prostore v Izolo. Do prostora sta nam prijazno pomagali Komunala Izola in mestna občina Izola.

Gostimo različna  predavanja o temah, ki nam pomagajo razjasniti težave, s katerimi se bolniki z rakom vsakodnevno srečujemo. Predavajo nam različni strokovnjaki, dobivamo se na različnih delavnicah, na katerih se veliko naučimo, poleg tega pa se veliko smejimo in pogovarjamo. Vsak teden se odpravimo na pohod, od 5 dp 10 kilometrov zmerne hoje. Pohod prilagodimo vsem članicam, saj se zavedamo, da nekatere nimajo kondicije, bodisi da so šele prišle iz bolnišnice ali pa si energijo šele nabirajo.

Povezali smo se z lokalno skupnostjo, tako, da sodelujemo z zdravstvenimi domovi, mestnimi občinami in lokalnimi društvi in tako organiziramo stojnice za osveščanje lokalne skupnosti o bolezni in razna druga sodelovanja. Vsako leto v juniju  začnemo z veslanjem na morju, saj nam veslanje pomaga pri razgibavanju ramenskega obroča in pretočnosti limfnih žlez. Hkrati uživamo v morskem zraku in občudujemo naravo z morske strani.

Trenutne aktivnosti, ki potekajo v naši regiji so: terapevtska telovadba, terapevtska joga, tedenski pohodi, likovna delavnica in skupinski plesi. Udeležujemo se tudi telovadbe tapkanja po spletu. Poleti imamo tedenska druženja na plaži, jeseni pa se odpravimo na 2-dnevno ekskurzijo po Istri ali Sloveniji.

Višek druženja pa je vedno 4-5 dnevni izlet, ko jo mahnemo kam v tujino.

Torej, vabljene ženske, od Lucije, do Ankarana, Kozine in Komna in vse okoliške občine, ki gravitirajo proti Obali in Krasu. Srečujmo se, izmenjujmo si mnenja in se naučimo kaj novega! Tako si lahko bolnice tudi same med seboj pomagamo, dajemo moč in podpiramo. O dogajanju na Obali in Krasu obveščamo vse članice po elektronski mailu, na spletni strani in družbenih omrežjih Združenja Europa Donna Slovenija

Združenje Europa Donna Slovenija, podružnica Obala Kras

Vodja podružnice: Darja Rojec
Telefonska številka: 041 622 361
Elektronska pošta: obala@europadonna.si

Namestnice vodje: Daniela Božič, Marijana Škarpona, Romina Pernat, Vesna Hrovatin, Orjana Gombač, Ana Novak in Mojca Grželj Štemberger.