Povečaj pisavo
> O raku > Rak dojk > Zdravljenje raka dojk > Razsejani rak dojk

Kljub temu, da umrljivost za rakom dojk vztrajno pada in je preživetje bolnic vedno boljše, pri četrtini bolnic kljub zdravljenju bolezen ni obvladana, takrat govorimo o razsejanem raku dojk.

Čeprav umrljivost za rakom dojk pada in je preživetje bolnic (in redkih moških bolnikov) z rakom dojk vedno boljše, pa žal še vedno ne ozdravijo vsi. Pri četrtini bolnic kljub vedno uspešnejšemu zgodnjemu odkrivanju in zdravljenju bolezen ni povsem obvladana. Takrat govorimo o razsejanem raku dojk. Vendar pa tudi pri spopadanju z njim nismo nemočni. Z novimi načini zdravljenja, predvsem sistemskega, tudi razsejano bolezen dobro obvladujemo. Razsejan rak dojk je postal kronična bolezen, zdravljenje pa bogata skladovnica najrazličnejših orožij proti raku.

Razsejani rak dojk

O razsejanem oziroma metastatskem raku dojk govorimo, kadar pride do ponovitve rakavega obolenja, ki ima zasevke na drugih organih. V primeru, ko so metastaze prisotne že ob prvi postavitvi diagnoze, pravimo temu  de novo metastatski rak dojk.

Mesta zaseva, simptomi in znaki

Rak dojk najpogosteje zazseva v kosti (v 70 %), pljuča, jetra in osrednji živčni sistem (v 10-16 %). Z razsojem bolezni se pogosto pojavijo tudi simptomi – utrujenost je skupen simptom vsem mestom zasevanja. Specifični simptomi pa so tisti, ki so tipični za posamezno mesto zasevka.

  • Znaki zasevkov na kosteh: bolečine v kosteh, zlom zaradi oslabljenih kosti, utesnitev hrbtenjače. Znaki hiperkalcemije – utrujenost, slabost, bruhanje, zaprtost, splošno slabo počutje.
  • Znaki zasevkov na pljučih: kašelj, kratka sapa, zadihanost.
  • Znaki zasevkov na jetrih: slabost, hujšanje, zlatenica, izguba apetit.
  • Znaki zasevkov v osrednjem živčnem sistemu (možgani, možganske ovojnice, hrbtenjača): glavobol, slabost in bruhanje, motnje ravnotežja, nespretnost gibov okončin, motnje govora, ohtromitev okončin, motnje zaznav po koži, motnje spomina, osebnostna obremenjenost, zmedenost, krči, zaspanost.

Zdravljenje

Zdravljenje je sistemsko in odvisno od podtipa raka dojk– kemoterapija, hormonska terapija (za vse bolnice s hormonsko odvisnim rakom), biološka zdravila. Napredovala bolezen se zdravi tudi s paliativnim obsevanjem.

Hormonsko odvisen rak je pogost podtip raka, prisoten je v  treh četrtinah bolnic. Diagnoza se postavi že ob preiskavi primarnega tumorja, torej ob prvi pojavnosti raka. Rak zdravimo s hormonskimi zdravili. Remisije so lahko dolgotrajne. Neželenih učinkov pri hormonskem zdravljenju je manj v primerjavi s kemoterapijo.

Za HER2 pozitivnim rakom zboli 15 % bolnic. Ta podtip raka je bolj agresiven. Zdravimo ga z zdravili anti-HER 2, ki lahko življenje izboljšajo in podaljšajo za več let. Neželenih učinkov je malo.

Trojno negative rak se zdravi s kemoterapijo, s citostatiki. Neželeni učinki so večinoma prehodni in nastopijo, saj kemoterapija ne uničuje le rakavih, ampak tudi na delitveno aktivne normalne celice, na primer v kostnem mozgu in sluznici.

Zdravljenje z obsevanjem se izvaja, da bi zmanjšali znake bolezni, ki jih povzročajo zasevki. Imenujemo ga paliativno ali simptomatsko zdravljenje. Izvaja se na primer za lajšanje težav zaradi kostnih in možganskih zasevkov.

Pogostost

Pri 6 % bolnic so metastaze prisotne že ob diagnozi t.i. de novo; pri ¼ bolnic pride do razsoja kljub dopolnilnemu zdravljenju.

Spremljanje razvoja bolezni

S krvnimi in slikovnimi preiskavami (rentgen, CT, MR, ultrazvok, scintigrafija) ugotavljamo pojavnost zasevkov. Prav tako z biopsijo odvzamemo del tumorskega tkiva ta preiskavo.

Uspešnost zdravljenja se spremlja z rednimi pregledi in z izvidi ugotavljamo, ali je način zdravljenja za zdravnico optimalen ter ga po potrebi zamenjamo. Namen je zmanjšati tumor in mu preprečiti širjenje.

Ko z zdravljenjem uspemo nadzirati razsejano bolezen, govorimo o remisiji. Kljub remisiji s časom rak običajno napreduje in ga več ne uspemo obvladovati, zato zamenjamo sistemsko zdravljenje. Rak zdravimo dokler so stranski učinki majhni in smo hkrati pri zdravljenju učinkoviti.

Prognoza

Je praviloma neozdravljiva bolezen, lahko pa z zdravljenjem izboljšamo prognozo in kakovost bolnikovega življenja za več let.

Več o razsejanem raku dojk v publikaciji Onkološkega inštituta Ljubljana.

Več informacij lahko poiščete tudi na spletni strani Metastatski rak dojk, ki jo je podprlo farmacevtsko podjetje Pfizer in kjer bolnice in njihovi svojci lahko poiščejo dodatne informacije o zdravljenju in odgovore na svoja vprašanja.

Posnetek pogovora o razsejanemu raku dojk z dr. Simono Borštnar je dostopen tudi na spletnem YouTube kanalu Europa Donna Slovenija.