Povečaj pisavo
> Pravočasno odkrijmo

“Pravočasno odkrijmo…” je vseslovenska osveščevalna kampanja o rakih rodil in raku dojk. Z njo v Združenju Europa Donna Slovenija nagovarjamo mlajše in aktivne ženske, da poskrbijo za svoje zdravje, tudi z rednimi ginekološkimi pregledi in mesečnim samopregledovanjem dojk. Z zdravim življenjskim slogom in zgodnjim odkrivanjem bolezni je zdravljenje bistveno uspešnejše.

PRAVOČASNO ODKRIJMO RAKA MATERNIČNEGA VRATU

Januar je mednarodni mesec osveščanja raka materničnega vratu. Predrakave in zgodnje rakave spremembe raka materničnega vratu nimajo posebnih znakov in jih ne moremo odkriti s samopregledovanjem. Zato so za njihovo odkrivanje ključni redni pregledi pri ginekologu in udeležba na presejalnem programu ZORA vsake 3 leta.

S presejalnimi testi največ predrakavih sprememb odkrijejo pri ženskah do 40. leta. Odkrijejo jih torej pri ženskah, ki imajo ravno po zaslugi pregledov in pravočasnega ukrepanja pred seboj še celo življenje in polno priložnosti.

Želimo si, da bi ženske prepoznale ginekološke preglede in udeležbo v presejalnih testih kot nekaj pozitivnega, kot odpiranje vrat za nove priložnosti ki jih čakajo, če so morebitne predrakave in zgodnje rakave spremembe na materničnem vratu odkrite pravočasno.

Več o raku materničnega vratu lahko preberete TUKAJ. 

Več o presejalnem programu ZORA si lahko preberete TUKAJ.