Povečaj pisavo
> Pravočasno odkrijmo

“Pravočasno odkrijmo…” je vseslovenska osveščevalna kampanja o rakih rodil in raku dojk. Z njo v Združenju Europa Donna Slovenija nagovarjamo mlajše in aktivne ženske, da poskrbijo za svoje zdravje, tudi z rednimi ginekološkimi pregledi in mesečnim samopregledovanjem dojk. Z zdravim življenjskim slogom in zgodnjim odkrivanjem bolezni je zdravljenje bistveno uspešnejše.

Najboljši prijateljici potipaj po zdravlju

V rožnatem oktobru že tradicionalno slovensko javnost osveščamo o pomenu zdravega načina življenju in zgodnjega odkrivanja raka dojk. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1500 oseb, ki je eden najpogostejših rakov pri ženskah, za njim pa lahko zbolijo tudi moški. S sporočili o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka dojk želimo doseči čim več posameznikov. Saj lahko prav vsak sam, s svojimi odločitvami in zdravim življenjskim slogom, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno dejavnost, ohranjanje zdrave telesne mase, izogibanje kajenju in omejevanje uživanja alkohola, prispeva k zmanjšanju tveganja za nastanek raka dojk.

V letošnji kampanji v rožnatem oktobru se osredotočamo na pomen prijateljstva v času bolezni. Ni nam vseeno za naše prijateljice, ne želimo si, da zbolijo. Hkrati pa nam moč prijateljstva pomaga pri soočanju z boleznijo. Tako kot imamo rade svoje prijateljice, imejmo rade tudi svoje dojke in z rednim mesečnim samopregledovanjem poskrbimo, da jih dobro poznamo, prepoznamo morebitne spremembe in ne odlašamo z obiskom pri zdravniku, ki nas bo napotil na nadaljnje preiskave, če bo to potrebno. Letošnja kampanja nagovarja ženske k rednemu mesečnemu samopregledovanju dojk, ki je pomembno za zgodnje odkrivanje raka dojk in jih hkrati poziva, da samopregled priporočijo tudi svojim prijateljicam.

Za pravi odgovor se posvetujte z zdravnikom

Raka jajčnikov je težko prepoznati. Preprost test, s katerim bi lahko hitro in zanesljivo diagnosticirali bolezen, zaenkrat ne obstaja. Znaki so neznačilni, zato jih zlahka spregledamo kot potencialno nevarne in pogosto zamenjamo z znaki drugih obolenj, predvsem boleznimi prebavil. Rak jajčnikov večinoma prizadene ženske v pomenopavznem obdobju, največkrat v starosti od 50 do 80 let.

Prisluhnite dogajanju v telesu. Pravočasno prepoznajte neznačilne znake raka jajčnikov. Če zaznavate opisane težave in trajajo več kot dva tedna, obiščite svojega zdravnika.

Težave pri raku jajčnikov so:
• stalen občutek napihnjenosti,
• izguba apetita in hitra sitost,
• zaprtje,
• bolečine v spodnjem delu trebuha in v žlički,
• pogosto uriniranje oz. uhajanje urina,
• hujšanje,
• nepojasnjena utrujenost,
• bolečine v hrbtu,
• povečan obseg trebuha zaradi nabiranja proste tekočine.

S cepljenjem lahko preprečiš nastanek raka materničnega vratu

4. marca obeležujemo svetovni dan osveščanja o HPV (humanimi papiloma virus). Prav okužba s HPV je najpomembnejši dejavnik tveganja, ki ga povezujejo z nastankom raka na materničnem vratu.

Poznamo več kot 200 genotipov, ki lahko povzročajo različne bolezenske spremembe pri ženskah in moških. Večina okužb ni nevarnih in okuženim ne povzročajo nobenih težav, mnogokrat okužena oseba sploh ne ve za okužbo. Okoli 80 % spolno aktivnih žensk, se vsaj enkrat v življenju okuži s HPV virusom, vendar večina nikoli ne razvije predrakavih sprememb, saj okužba po navadi sama izzveni v enem do dveh let. Majhen odstotek žensk razvije dolgotrajno okužbo, ki lahko vodi v nastanek cervikalne intraepitelijske neoplazija (CIN), ki se lahko v nekaj letih razvije v raka.

Dejavniki tveganja za dolgotrajno okužbo s HPV virusi so: nizka starost pri prvem spolnem odnosu, številni spolni partnerji, neuporaba kondoma, kajenje, jemanje oralnih kontracepcijskih tabletk, druge spolno prenosljive okužbe, okvare imunskega sistema.

Za druge priložnosti ne zamudi pregleda pri ginekologu

Januar je mednarodni mesec osveščanja raka materničnega vratu. Predrakave in zgodnje rakave spremembe raka materničnega vratu nimajo posebnih znakov in jih ne moremo odkriti s samopregledovanjem. Zato so za njihovo odkrivanje ključni redni pregledi pri ginekologu in udeležba na presejalnem programu ZORA vsake 3 leta.

S presejalnimi testi največ predrakavih sprememb odkrijejo pri ženskah do 40. leta. Odkrijejo jih torej pri ženskah, ki imajo ravno po zaslugi pregledov in pravočasnega ukrepanja pred seboj še celo življenje in polno priložnosti.

Želimo si, da bi ženske prepoznale ginekološke preglede in udeležbo v presejalnih testih kot nekaj pozitivnega, kot odpiranje vrat za nove priložnosti ki jih čakajo, če so morebitne predrakave in zgodnje rakave spremembe na materničnem vratu odkrite pravočasno.

Več o raku materničnega vratu lahko preberete TUKAJ. 

Več o presejalnem programu ZORA si lahko preberete TUKAJ.

Iskrena hvala vsem podpornikom, ki ste skozi vse leto podprli letošnje aktivnosti osveščanja o ginekoloških rakih in raku dojk in prispevali, da so naša sporočila o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka odmevala po vsej Sloveniji.