Povečaj pisavo
> Pravočasno odkrijmo

“Pravočasno odkrijmo…” je vseslovenska osveščevalna kampanja o rakih rodil in raku dojk. Z njo v Združenju Europa Donna Slovenija nagovarjamo mlajše in aktivne ženske, da poskrbijo za svoje zdravje, tudi z rednimi ginekološkimi pregledi in mesečnim samopregledovanjem dojk. Z zdravim življenjskim slogom in zgodnjim odkrivanjem bolezni je zdravljenje bistveno uspešnejše.

RAK JAJČNIKOV

Raka jajčnikov je težko prepoznati. Preprost test, s katerim bi lahko hitro in zanesljivo diagnosticirali bolezen, zaenkrat ne obstaja. Znaki so neznačilni, zato jih zlahka spregledamo kot potencialno nevarne in pogosto zamenjamo z znaki drugih obolenj, predvsem boleznimi prebavil. Rak jajčnikov večinoma prizadene ženske v pomenopavznem obdobju, največkrat v starosti od 50 do 80 let.

BODITE POZORNI NA SVOJE TELO

Prisluhnite dogajanju v telesu. Pravočasno prepoznajte neznačilne znake raka jajčnikov. Če zaznavate opisane težave in trajajo več kot dva tedna, obiščite svojega zdravnika.

Težave pri raku jajčnikov so:
• stalen občutek napihnjenosti,
• izguba apetita in hitra sitost,
• zaprtje,
• bolečine v spodnjem delu trebuha in v žlički,
• pogosto uriniranje oz. uhajanje urina,
• hujšanje,
• nepojasnjena utrujenost,
• bolečine v hrbtu,
• povečan obseg trebuha zaradi nabiranja proste tekočine.

S CEPLJENJEM LAHKO PREPREČIŠ NASTANEK RAKA MATERNIČNEGA VRATU

4. marca obeležujemo svetovni dan osveščanja o HPV (humanimi papiloma virus). Prav okužba s HPV je najpomembnejši dejavnik tveganja, ki ga povezujejo z nastankom raka na materničnem vratu.

Poznamo več kot 200 genotipov, ki lahko povzročajo različne bolezenske spremembe pri ženskah in moških. Večina okužb ni nevarnih in okuženim ne povzročajo nobenih težav, mnogokrat okužena oseba sploh ne ve za okužbo. Okoli 80 % spolno aktivnih žensk, se vsaj enkrat v življenju okuži s HPV virusom, vendar večina nikoli ne razvije predrakavih sprememb, saj okužba po navadi sama izzveni v enem do dveh let. Majhen odstotek žensk razvije dolgotrajno okužbo, ki lahko vodi v nastanek cervikalne intraepitelijske neoplazija (CIN), ki se lahko v nekaj letih razvije v raka.

Dejavniki tveganja za dolgotrajno okužbo s HPV virusi so: nizka starost pri prvem spolnem odnosu, številni spolni partnerji, neuporaba kondoma, kajenje, jemanje oralnih kontracepcijskih tabletk, druge spolno prenosljive okužbe, okvare imunskega sistema.

PRAVOČASNO ODKRIJMO RAKA MATERNIČNEGA VRATU

Januar je mednarodni mesec osveščanja raka materničnega vratu. Predrakave in zgodnje rakave spremembe raka materničnega vratu nimajo posebnih znakov in jih ne moremo odkriti s samopregledovanjem. Zato so za njihovo odkrivanje ključni redni pregledi pri ginekologu in udeležba na presejalnem programu ZORA vsake 3 leta.

S presejalnimi testi največ predrakavih sprememb odkrijejo pri ženskah do 40. leta. Odkrijejo jih torej pri ženskah, ki imajo ravno po zaslugi pregledov in pravočasnega ukrepanja pred seboj še celo življenje in polno priložnosti.

Želimo si, da bi ženske prepoznale ginekološke preglede in udeležbo v presejalnih testih kot nekaj pozitivnega, kot odpiranje vrat za nove priložnosti ki jih čakajo, če so morebitne predrakave in zgodnje rakave spremembe na materničnem vratu odkrite pravočasno.

Več o raku materničnega vratu lahko preberete TUKAJ. 

Več o presejalnem programu ZORA si lahko preberete TUKAJ.