Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Sekcije in podružnice > Sekcija mladih bolnic

Šest odstotkov vseh bolnic z rakom dojk je mlajših od 40 let. Mlajše bolnice se hkrati z boleznijo bojujejo še z vrsto drugih težav – z odsotnostjo z dela na vrhuncu svoje kariere, skrbijo za majhne otroke ali s strahom, da otrok po zdravljenju ne bodo mogle imeti, s prizadeto samopodobo in drugimi duševnimi in v današnjem času vse prevečkrat tudi finančnimi stiskami.

Ker večji del bolnic za rakom dojk zboli po petdesetem letu, je tudi največ preventivnih dejavnosti, raziskav in pozornosti nasploh namenjeno bolnicam te starostne skupine. A bolezen ne izbira in vse pogosteje prizadene tudi mlajše. Ravno zato se je na konferenci o raku dojk v Berlinu aprila 2008 rodila ideja, da znotraj združenja Europa Donna nastanejo sekcije, namenjene mlajšim bolnicam.

Sekcija želi mlajšim bolnicam nuditi predvsem oporo in pomoč pri specifičnih problemih, hkrati pa mlade osvestiti in izobraziti, da pri raku dojk ne gre le za bolezen starejših in da je preventiva potrebna tudi pri njih. Za mlajše ženske je redno mesečno samopregledovanje dojk toliko bolj pomembno, ker presejalnih preiskav zanje ni, saj mamografija pri tkivu mlajših dojk ne daje dovolj zanesljivih rezultatov. Naslednja težava pa je, da morda celo zdravnik pri mlajši ženski sploh ne pomisli na možnost raka dojk. Lahko jih na primer pripišejo kar hormonskim motnjam. Ženskam, ki čutijo, da se z njimi nekaj dogaja, da je nekaj narobe, svetujemo, naj bodo vztrajne. Če jim zdravnik ne prisluhne, naj se obrnejo na Europo Donno. Skupaj bomo poskušali najti rešitev.

Pridružite se nam!

Sekcijo mladih bolnic pri Europi Donni vodi Mojca Buh. Sekciji se lahko pridružijo ženske, ki so zbolele pred štiridesetim letom starosti, in sicer tako, da izpolnijo pristopno izjavo Združenja Europa Donna Slovenija in na njej izberejo, da se želijo pridružiti sekciji mladih bolnic. Na aktivnosti sekcije se lahko prijavite preko elektronske pošte mlade@europadonna.si.

Srečanja v sekciji so razdeljena – ker sekcija pokriva celo Slovenijo in želimo, da se srečanj lahko udeleži čim več žensk, imamo različne tematike, ki so vedno aktualne, ali trenutno preko virtualnih kavic. Skrbimo tudi za svoje zdravje z različnimi sprehodi po Sloveniji in z različnimi delavnicami v Ljubljani in v Slovenski Bistrici z različnimi tematikami. Spomladi se dobimo na druženju, jeseni pa preko iger se zabavamo. Ker sekcija obsega bolnice iz vse Slovenije in ker smo si med seboj različne in imamo različne želje, potrebe in poglede so temu primerno tudi oblikovane vse dejavnosti da bi dosegli čim širši krog bolnic in ostali v stiku z vsemi, ki ste že več let po zdravljenju.

Srečanja so neformalna in temeljijo na pogovoru in predajanju informacij ter izkušenj med seboj, kar nam v času zdravljenja veliko pomeni in nam pomaga na poti z ozdravljenju.

Kontaktni podatki:

Združenje Europa Donna Slovenija, sekcija Mladih bolnic

Mojca Buh, vodja sekcije
Telefonska številka: 041 323 345
Elektronska pošta: mlade@europadonna.si